Chip in hoofden spelers AZ zit fout

AZ verliest tegen Heracles en staat na zes wedstrijden al negen punten achter op Ajax.

Trainer Van Gaal wil niets van een crisis weten en spreekt van een mentaal probleem.

Spelers van AZ juichen nog na de treffer van Dembélé. Daarna was het kommer en kwel. Foto Pro Shots Pro Shots

Louis van Gaal vond het niet meer dan logisch dat hij zijn spelers na de derde nederlaag op rij opwachtte en ze één voor één een bemoedigend tikje gaf. „Want de spelers hebben het er veel moeilijker mee dan ik. Zíj moeten een hoger niveau zien te halen. En zíj moeten met de druk leren omgaan”, zo luidde de redenering van de coach van AZ na afloop van de 2-1 nederlaag bij Heracles Almelo. Het antwoord op de vraag of hem zelf ook iets verwijten viel na de desastreuze seizoensstart, deed Van Gaal af met één woord: „Nee.”

Van Gaal is er de man niet naar om van een eenmaal gekozen lijn af te wijken. Bij AZ streeft hij net als in het verleden bij Ajax, Barcelona en Oranje het hoogst haalbare na. De oefenmeester begon anderhalve maand geleden aan het seizoen met de doelstelling mee te strijden om alle prijzen. Zijn ploeg werd afgelopen donderdag door Cambuur Leeuwarden uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB-beker en heeft na zes competitiewedstrijden al een achterstand van negen punten op koploper Ajax. Desondanks laat de oud-voetballer van onder meer FC Antwerp, Sparta en AZ zich geen moment van de wijs brengen. En van het woord ‘crisis’ wil Van Gaal al helemaal niets weten. De coach weet naar eigen zeggen namelijk precies waar het dit moment bij AZ aan schort. „Technisch en tactisch zit het wel goed, mentaal niet. De komende dagen ga ik vooral veel energie stoppen in de mentale component.”

De trainer van Alkmaar Zaanstreek zorgt er naar eigen zeggen voor dat zijn elftal zoveel mogelijk in balans is. De spelersgroep moet er vervolgens op het veld voor zorgen dat die balans zo min mogelijk wordt verstoord. De voetballers van AZ lieten zich volgens Van Gaal de laatste wedstrijden onder druk van de omstandigheden zoveel van de wijs brengen dat het evenwicht werd verstoord. Zo sloop er gisteren na de gelijkmaker van Heracles angst en twijfel in de ploeg. En nadat de thuisploeg in de tweede helft door een penalty van Rob Maas op voorsprong was gekomen was er voor de coach geen redden meer aan. „Spelers gingen uit hun positie lopen. Dan doen ze niet meer waar ze goed in zijn en lopen ze als kippen zonder kop rond”, analyseerde Van Gaal na afloop. „Dat zou niet moeten kunnen gebeuren. Dat zit in de hoofden van de spelers niet goed.”

Dat AZ zowel tegen Cambuur als tegen Heracles op een kunstgrasveld tegen een nederlaag aan liep, was volgens Van Gaal niet te wijten aan de ondergrond, maar aan de manier waarop zijn spelers aankeken tegen de omstandigheden. De coach is namelijk zelf een groot voorstander van kunstgras omdat hij ervan overtuigd is dat een zo vlak mogelijk veld in het voordeel werkt van de aanvallende partij. Dat zijn middenvelder Demy de Zeeuw gisteren juist verklaarde dat kunstgras niet in het voordeel van AZ werkt, deed Van Gaal af als een verkeerde manier van denken. „De meeste spelers houden niet van kunstgras. Maar de chip in hun hoofden zit verkeerd. Dat past bij het conservatisme in de voetbalwereld. Heracles heeft een prima mat.”

De spelersgroep was al met al in Almelo niet bij machte om de orders van de coach naar behoren uit te voeren. Als verzachtende omstandigheid kon AZ opvoeren dat een flink aantal spelers geblesseerd aan de kant bleef. Zo ontbraken tegen Heracles bijvoorbeeld Boy Waterman, David Mendes da Silva, Stijn Schaars, Barry Opdam, Simon Cziommer, Ari en Graziano Pelle. Van Gaal koos daardoor noodgedwongen voor een andere speelwijze waarbij Moussa Dembélé als enige echte aanvaller acteerde. De tactiek leek te werken. De Belgische international zette AZ na een kwartier spelen op voorsprong. Maar Heracles vocht zich terug in de wedstrijd en kwam tien minuten later via de Braziliaan Everton langszij. Na rust leidde de debuterende doelman Sergio Romero de nederlaag van AZ in. De Argentijn vloerde Ricky van den Bergh, waarna Maas de toegekende strafschop benutte. Het AZ van Van Gaal kwam die mentale dreun niet meer te boven. „Het is voor het eerst dat deze voetballers drie keer op rij verliezen. Twee jaar lang was het hosanna bij AZ, nu zitten we in de misère. Ook daar moet deze spelersgroep mee leren omgaan. Alleen krijgen ze daar weinig tijd voor. Ze zitten namelijk bij een club die vooraf duidelijke doelstellingen heeft uitgesproken”, zei de coach die nog steeds hoopt een prijs te pakken.