Apart team voor ‘unieke handbalsters’?

Sportkoepel NOC*NSF wil een groep talentvolle handbalsters als team in de competitie laten spelen.

Het Nederlandse vrouwenhandbal floreert. In een zaal op Papendal traint een groep jonge meiden al een jaar lang op de speciale Handbalacademie – uniek voor Nederlandse begrippen. Als het aan Sjors Röttger ligt, bondscoach en technisch coördinator van het Nederlands Handbalverbond (NHV), gaan de dames op den duur met een eigen team meespelen in de competitie, zoals in het volleybal gebeurt met de vrouwen van Martinus. Maar het onderwerp ligt gevoelig bij de handbalclubs.

Waarom wilt u deze toptalenten in een apart team onderbrengen?

Sjors Röttger: „We hebben een unieke groep handbalsters in de leeftijd van 16, 17 jaar, die afgelopen zomer derde van Europa is geworden. Een unieke prestatie. Het zijn topsporters in wording die straks naar EK’s, WK’s en de Olympische Spelen willen. Wij moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij die kans krijgen. Ze trainen veel samen, 18 uur per week, maar ze spelen bij hun eigen clubs. NOC*NSF verwacht veel van die talenten, en wil ze extra ondersteunen met het oog op de Spelen van 2012, in Londen, en wil dat wij die groep in de competitie laten spelen.”

De huidige clubs van die speelsters zullen daar niet blij mee zijn.

„We hebben nog geen besluit genomen. Ik wil de komende maanden heel zorgvuldig gaan bekijken hoe we dat gaan doen. Als bondscoach vind ik wel dat het moet gebeuren, maar de vraag is hoe. We zitten nu nog in de dialoogfase.”

U kunt een apart team voor de meisjes oprichten en de competitie uitbreiden.

„Dat is één van de mogelijkheden. Het lijkt me ook niet wenselijk dat een sponsor met veel geld opstaat en zegt: kom maar bij ons spelen. We gaan dit de komende maanden zorgvuldig bekijken. De speelsters moeten centraal staan. Ik wil de sporters niet overvallen, we zijn een fatsoenlijke sportbond.”