Americana botst met huppelende jujugitaren

cd country Iron And Wine: The Shepherd’s Dog Sub Pop ****-

cd country

Iron And Wine: The Shepherd’s Dog

Sub Pop

Het is maar goed dat Sam Beam de lo-fi-esthetiek van zijn oudere werk achter zich heeft gelaten en de slaapkamer heeft ingeruild voor een echte studio. De aanwezigheid van een paar gastmuzikanten uit de kringen rond Calexico heeft The Shepherd’s Dog ook geen kwaad gedaan. De basis van de plaat ligt natuurlijk nog altijd in Beams liedjes: warmbloedige, maar zelden uitbundige liedjes waarin een donkere onderstroom voor de spanning zorgt.

Die spanning wordt bijzonder effectief uitvergroot door de trucagemogelijkheden van de studio, waardoor die liedjes onderwerp worden van tamelijk onwaarschijnlijke stijlbotsingen. Zo loopt het van echo’s vergeven Wolves (Song Of The Shepherd’s Dog) uit op een heus staaltje Americana-in-dub en wordt het breekbare House By The Sea fors opgefleurd door huppelende, West-Afrikaanse juju-gitaren. Misschien zijn het rookgordijnen, bedoeld om Beams onuitgesproken stemgeluid te verbloemen, maar het werkt wel. Country noir misschien, vol kleurrijke laagjes.