Als dit een elpee was, zou je de ene kant grijs draaien

cd pop Josh Ritter. The Historical Conquests of Josh Ritter V2 ****-

cd pop

Josh Ritter. The Historical Conquests of Josh Ritter

V2

Van een liedje van 50 seconden tot één van vier minuut veertig; van overrompelend tot onuitstaanbaar; van Bob Dylan tot Elton John – Josh Ritter heeft het allemaal in zich. Op zijn nieuwe, zesde cd The Historical Conquest of Josh Ritter is de Amerikaanse liedjesschrijver de eerste helft hartveroverend om vervolgens te stranden in doorsnee kampvuurrepertoire.

Als The Historical Conquest een elpee was, zou je kant één draaien tot hij grijs zag. Die eerste helft is uitbundig in muzikaliteit: de Dylan-esque snedigheid van het allereerste couplet schakelt over op een grungy woede-uitbarsting, en wordt dan gevolgd door bonkende pianoballades met een zwier die neigt naar Scissor Sisters.

Ritters stem is vol en soepel als honing; zijn opgewekte liedjes zijn gevuld met pianogeklater en helder gitaarspel. Ritter benadrukt graag zijn vocale charmes, soms wat behaagziek, maar meestal (in nummers als Mind’s Eye of The Temptation Of Adam) aangenaam en welkom. Door Ritters eerste plaathelft laat je je in elk geval moeiteloos inpakken.