Ajax alleen leider na gelijkspel PSV

Ajax heeft de koppositie in de eredivisie alleen in handen genomen. De voetbalclub uit Amsterdam profiteerde van het puntenverlies van titelverdediger PSV zaterdag bij NAC Breda (1-1). Het team van trainer Henk ten Cate won gisteren thuis met 6-1 van het gepromoveerde VVV Venlo.

Bij de rust leidde Ajax al met4-1. De Spaanse nieuweling Albert Luque scoorde twee keer. De andere treffers kwamen op naam van Hedwiges Maduro, Dennis Rommedahl, Laurent Delorge en Klaas Jan Huntelaar. De laatste bracht zijn competitietotaal op acht. Voor VVV Venlo opende Karim Soltani verrassend de score.

Het nog ongeslagen Ajax heeft na zes duels zestien punten, twee meer dan het eveneens ongeslagen PSV dat naar de derde plaats zakte. De titelhouder kwam goed weg in Breda waar Matthew Amoah de thuisploeg na ruim een uur op voorsprong zette. Kenneth Perez maakte een kwartier voor tijd gelijk. Doelman Gomes voorkwam in de eindfase met een prachtige redding de eerste nederlaag voor PSV.

Met een selectie van negentien spelers reist PSV vandaag naar Italië voor de tweede groepswedstrijd, morgen, in de Champions League tegen Inter. Alcides en Ismail Aissati zijn hersteld van oude knieblessures en mogen van coach Ronald Koeman mee naar Milaan. Beiden kwamen zaterdagavond bij NAC Breda niet in actie. Mike Zonneveld en Dirk Marcelis zijn voor het duel in Italië geschorst. Manuel da Costa heeft last van een knieblessure en gaat niet mee. Hij wordt vervangen door de Braziliaan Fagner.

Feyenoord won zaterdag met2-0 van SC Heerenveen en klom naar de tweede plaats, op een punt van Ajax. Voor de ploeg uit Rotterdam scoorden Roy Makaay (zijn vijfde) en Nicky Hofs in de uitverkochte Kuip. In de Friese ploeg maakte topscorer Afonso Alves na de rust zijn langverwachte rentree na maanden met de clubleiding in onmin te hebben geleefd.

NEC won ook voor het eerst, met 1-0 thuis van Willem II. Rutger Worm scoorde. Het goed presterende De Graafschap hield op de Vijverberg FC Twente op 0-0. Vitesse herstelde zich bij FC Utrecht van een zwakke serie met drie nederlagen. De ploeg uit Arnhem won in de Galgenwaard knap met 4-2. FC Utrecht wacht dit seizoen nog altijd op de eerste thuiszege.

Sparta kon bij FC Groningen (1-0) de eerste competitiezege niet afdwingen. Goran Lovre maakte het doelpunt voor de thuisploeg. Excelsior behaalde op indrukwekkende wijze het eerste punt bij Roda JC: 3-3, na een achterstand van 3-0 na vijftig minuten. Johan Voskamp scoorde twee keer voor de club uit Rotterdam.