A=B, dus Joke = Jan, dat wil zeggen, tijdens Nacht 1

Met een schoolbord en een krijtje door Theater Adhoc. Inl.: www.theateradhoc.nl. ****- Theater Adhoc: Met een Schoolbord en een Krijtje, voorpubliciteitsfoto; Jan van den Berg & Joke Tjalsma DigiDaan

Met een schoolbord en een krijtje door Theater Adhoc. Inl.: www.theateradhoc.nl.

Liet de liefde zich maar vangen in een wiskundige formule, dan kon ze berekend worden. De grote vraag in de liefde blijft: „Hoe verhoudt de passie van Nacht 1 zich tot die van Nacht 10 en latere nachten?”

In de voorstelling Met een schoolbord en een krijtje voeren acteurs Joke Tjalsma en Jan van den Berg de toeschouwers de wereld van de wiskunde binnen. Auteur Van den Berg is geïnteresseerd in de wetten achter de realiteit. Zijn personage, wiskundige Jan, wil de wereld vangen in onwrikbare getallen in een vaste verhouding.

Intellect en rede domineren. Dus heeft hij nauwelijks oog voor de avances die de andere wiskundige, Joke, maakt. Zij wil met hem naar een feestje en daarna ontmoeten ze elkaar gewoon weer op het instituut. De variabele in dit geval is: wat gebeurt er de tussenliggende nacht?

Aanvankelijk is de voorstelling traag en eentonig. Pas wanneer de liefde opbloeit, krijgt hij drama en vaart. Met fraaie, achteloze gebaren en schuchtere terzijdes blijkt dat de vrouw de man met wiskunde aan het verleiden is. Pas wanneer hij opschrijft A=B, ofwel Joke=Jan, dan weet Joke dat Nacht 1 zal lukken. Wat er daarna gebeurt, kan zelfs wiskundige Jan niet berekenen.