Máxima: ‘Nederlandse identiteit nog niet ontdekt’

Er bestaat niet zoiets als ‘de Nederlander’. Prinses Máxima heeft in haar zoektocht de afgelopen zeven jaar niet „een Nederlandse identiteit” gevonden. Dat heeft de prinses gisteren gezegd bij de presentatie van het WRR-advies Identificatie met Nederland.

In het WRR-advies aan de regering staat dat „de laatste jaren te enkelvoudig is omgegaan met het begrip nationale identiteit”. De WRR pleit ervoor een dubbele nationaliteit niet langer als een probleem te zien. Termen als ‘autochtoon’ en ‘allochtoon’ zijn volgens de WRR bovendien verouderd. De Tweede Kamerfracties van CDA, VVD en PVV reageerden kritisch op de conclusies.

Het is opmerkelijk dat een lid van het Koninklijk Huis zich mengt in een politiek gevoelige discussie, zoals Máxima nu met de nationale identiteit. Sinds een paar debatten over dubbele nationaliteiten, eerder dit jaar, is het een beladen onderwerp in Den Haag.

PVV-leider Wilders is ontstemd over de toespraak van Máxima, die hij tegenover RTL Nieuws betitelt als „goedbedoelde politiek correcte prietpraat.” CDA en VVD vinden dat de prinses het recht heeft persoonlijke observaties uit te spreken, maar blijven kritisch over het WRR-rapport. Tweede Kamerlid Sterk (CDA): „De nationale identiteit bestaat wel degelijk. Het Koningshuis is daar zelf een goed voorbeeld van. Natuurlijk is er pluriformiteit, maar we hebben een collectieve historie en nationale symbolen die Nederlanders binden.”

Een woordvoerder van de VVD-fractie zegt dat de toespraak van Máxima „vol goede bedoelingen” zit. „Maar dat laat onverlet dat wij veel kritiek hebben op het WRR-rapport. Nederlandse waarden en normen mogen niet overboord gegooid worden, dat blijft de kern van onze kritiek.”

Het kabinet moet nog een reactie geven op het rapport. Minister Hirsch Ballin (CDA, Justitie) heeft volgens zijn woordvoerder de toespraak van prinses Máxima goedgekeurd voordat hij werd uitgesproken. „Hij neemt er de verantwoordelijkheid voor.” Volgens zijn woordvoerder betekent dat niet dat minister Hirsch Ballin het met Máxima eens is dat er niet zoiets bestaat als ‘een Nederlandse identiteit’. De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil binnenkort een debat met het kabinet over het thema nationale identiteit.

De prinses vertelde ook dat voor haar huis een ANWB-paddestoel staat, die de afstanden tot belangrijke plaatsen in haar leven aangeeft: Buenos Aires, New York, Brussel, Den Haag en Wassenaar. „Elke keer als ik weg ga of thuiskom, kom ik erlangs. Al die plaatsen horen bij mijn identiteit als Nederlandse.”

De prinses vindt dat autochtonen én nieuwkomers nog te veel in scheidslijnen denken. „Soort bij soort. Maar Nederland is geen Artis. Juist verscheidenheid en vermenging geven ons kracht.”

speech Máxima:pagina 7