Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Het dubbele gezicht van de autoshow van Frankfurt

De autotentoonstelling van Frankfurt (IAA) roept ambivalente gevoelens op. Terwijl fabrikanten over elkaar struikelen om hun goede milieubedoelingen kenbaar te maken, wordt de pracht en praal van nog snellere, duurdere en grotere auto’s breed geëtaleerd.

Enkele van de groenetechnologieconcepten waarmee fabrikanten hun producten aanprijzen op de autoshow van Frankfurt. Foto Reuters A combination of 16 different pictures shows the various green technology concepts of car makers shown at the Frankfurt International Auto Show IAA in Frankfurt September 12, 2007. Green technology and lower fuel consumption is the big theme at the largest and most prestigious auto show in the world this year. The concepts are 1st row L-R: Prius Hybrid of Toyota, I-Blue of Hyundai, Bio-Ethanol of Renault and E-Concept of Audi. 2nd row L-R: Ecomatic of Subaru, Saab Bio Power, Micro Hybrid Drive of Smart and Greenline of Skoda. 3rd row L-R: Bioflex of Citroen, Natural Gas Power of Citroen, Bluetec Hybrid of Mercedes and BMW's Efficient Dynamics. 4th row L-R: Hydrogen Fuel Cell by General Motors, Ecoflex of Opel, Econetic from Ford and EcoMotive of Seat. REUTERS/Alex Grimm and Christian Charisius (GERMANY)
Enkele van de groenetechnologieconcepten waarmee fabrikanten hun producten aanprijzen op de autoshow van Frankfurt. Foto Reuters A combination of 16 different pictures shows the various green technology concepts of car makers shown at the Frankfurt International Auto Show IAA in Frankfurt September 12, 2007. Green technology and lower fuel consumption is the big theme at the largest and most prestigious auto show in the world this year. The concepts are 1st row L-R: Prius Hybrid of Toyota, I-Blue of Hyundai, Bio-Ethanol of Renault and E-Concept of Audi. 2nd row L-R: Ecomatic of Subaru, Saab Bio Power, Micro Hybrid Drive of Smart and Greenline of Skoda. 3rd row L-R: Bioflex of Citroen, Natural Gas Power of Citroen, Bluetec Hybrid of Mercedes and BMW's Efficient Dynamics. 4th row L-R: Hydrogen Fuel Cell by General Motors, Ecoflex of Opel, Econetic from Ford and EcoMotive of Seat. REUTERS/Alex Grimm and Christian Charisius (GERMANY) REUTERS

Wat stelt de grootste automobieltentoonstelling ter wereld nog voor zonder nog snellere, grotere en technisch geavanceerdere voertuigen waarin deze tak van industrie al van oudsher grossiert? De voorzitter van de overkoepelende brancheorganisatie voor de Duitse auto-industrie (VDA), Matthias Wissmann, weet het antwoord wel: de IAA in Frankfurt „zou een circus zonder acrobaten zijn”.

In Frankfurt zijn een kleine 200 primeurs te bezichtigen. Maar het uitstallen van al dat fraais staat op gespannen voet met het groene etiket dat op deze tentoonstelling is geplakt. Je kunt geen persconferentie bezoeken of fabrikanten roemen hun prestaties op het gebied van het terugdringen van de CO2 -uitstoot van hun voertuigen of zij pochen over de nog schonere technieken die er voor de toekomst op stapel staan. Plotseling is de ontwikkeling van een hybride dieselmotor (aartsrivalen BMW en Mercedes overwegen zelfs er zich gezamenlijk op te storten) niet meer te duur, plotseling worden weer kansen gezien voor een elektrische auto.

Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Volgens de laatste cijfers van het VDA zal het marktaandeel van de grote benzine slurpende SUV’s van 6,3 procent vorig jaar zijn opgelopen naar 9 procent in 2010. „De auto-industrie maakt het zich daardoor zelf moeilijk”, zegt Ferdinand Dudenhofer, onder meer verbonden als hoogleraar automotive aan de universiteit van Gelsenkirchen.

Zo slaagde Volkswagen, dat veel furore maakt met zijn zogeheten Blue Motion-lijn (met een Polo die nog geen 100 gram CO2 per kilometer uitstoot) er tijdens een uitgebreide presentatie in het zuinige stadswagentje Up te presenteren naast een nieuwe Lamborghini van 1,1 miljoen en een eveneens tot het VW-concern behorende Bugatti van 1,8 miljoen euro, waarvan er slechts vijf zijn gebouwd. Het hoeft nauwelijks betoog dat drummer Nick Mason van Pink Floyd daar meer belangstelling voor had dan voor het stadswagentje UP.

Bureau Ronald Berger Strategy Consultants heeft becijferd dat de groene koorts waar iedereen in Frankfurt door is bevangen autofabrikanten 500 tot 1.000 euro extra per geproduceerde auto gaat kosten. Om aan de milieueisen van Brussel te kunnen voldoen mogen auto’s in 2012 gemiddeld niet meer dan 130 gram CO2 per kilometer uitstoten. Cijfers waar fabrikanten in het topsegment van de markt (bijna allen Duits) nooit volledig aan zullen kunnen voldoen, maar over getallen valt in Brussel natuurlijk altijd te onderhandelen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die weliswaar het milieu tot een van de hoekstenen van haar regeringsbeleid heeft gemaakt, zal niet lijdzaam toezien dat de belangrijkste industrie van Duitsland de duimschroeven wordt aangedraaid. Ook Sergio Marchionne, de bestuursvoorzitter van Fiat, is namens de gezamenlijke fabrikanten druk in de weer met de autolobby in Brussel.

De dreigementen van de Europese Unie hebben er in ieder geval in geresulteerd dat de auto-industrie flink in beweging is gekomen. Heel ver is BMW dat aan een SUV werkt met volledige hybride aandrijving (waarbij de benzinemotor bij lage snelheden wordt ondersteund door een elektromotor) en bestuursvoorzitter Reitenhofer er prat op gaat dat vrijwel alle modellen over enkele jaren zullen voldoen aan de Brussel-norm. BMW gebruikt daarvoor lichtere, vaak elektrisch aangedreven onderdelen en start-stoponderbrekingen waarbij de motor automatisch af- en aanslaat bij het wachten voor een stoplicht of brug.

Rectificatie / Gerectificeerd

Roland

In het artikel Het dubbele gezicht van de autoshow van Frankfurt (13 september, pagina 16) wordt het bureau Ronald Berger Strategy Consultants geciteerd. De juiste naam is echter Roland Berger Strategy Consultkortants.