Met echo’s van Pink Floyd, Antony en Jeff Buckley

cd pop Patrick Watson: Close To Paradise Secret City/V2 ***
cd pop Patrick Watson: Close To Paradise Secret City/V2 ***

cd pop

Patrick Watson: Close To Paradise Secret City/V2 ***

Wie net als ik terugschrikt voor de veelgemaakte vergelijking met Coldplay en Jeff Buckley, moet Close To Paradise van de Canadees Patrick Watson beslist een kans geven. Begin niet met track nummer 8: Luscious life.Dat is zo’n aperte Buckley-pastiche dat er bijna sprake is van karaoke. Watson maakte in recente maanden indruk met indringende live-optredens, onder meer op Lowlands. Liefhebbers roemen de emotie en de diepgang van zijn muziek, die zich onder meer uiten in een gevoelige falset en rijkgeschakeerde nummers waarin Watsons pianospel centraal staat. Als we heel even vergeten dat er ooit een Jeff Buckley bestaan heeft, klinken er ook echo’s door van vroege Pink Floyd en de ijle breekbaarheid van Antony Hegarty, met name in het troostrijke The great escape dat wat mij betreft nog lang niet zo diep gaat als een willekeurig B-kantje van Antony & the Johnsons. Ziehier mijn twijfel: persoonlijk kan ik uitstekend leven zonder dit waardige maar ook gekunstelde album, door anderen zo hoog gewaardeerd dat het Jeff Buckleys Grace in tijdloze schoonheid evenaart.

Zaterdag spelen Patrick Watson en band in Paradiso, Amsterdam.