Friso en Mabel schrapten zelf in Wikipedia-lemma

Prins Friso en prinses Mabel hebben zelf vanaf een computer op het netwerk van Huis Ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix, informatie verwijderd uit het lemma over prinses Mabel op de Engelstalige internetencyclopedie Wikipedia. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren namens het paar meegedeeld.

Het echtpaar schrapte in de vermelding dat de prinses in de aanloop naar haar huwelijk met prins Friso „incomplete and false information” (onvolledige en onjuiste informatie) had verstrekt over haar relatie met drugscrimineel Klaas Bruinsma, de woorden „and false”. Dat gebeurde op 8 januari 2006.

Minder dan een uur later werd de wijziging ongedaan gemaakt door iemand die er in een commentaar op wees dat „onvolledige en onjuiste informatie” een letterlijk citaat is van premier Balkenende op een persconferentie. Hij maakte in 2003 bekend dat het kabinet wegens de onvolledig en onjuist verstrekte informatie afzag van een verzoek om parlementaire goedkeuring voor het huwelijk. „Wanneer onwaarheid wordt gesproken, dan is daar natuurlijk geen kruid tegen gewassen”, aldus de premier. Wikipedia heeft het bewuste lemma inmiddels op slot gezet voor nieuwe en anonieme gebruikers.

Volgens de RVD hebben Friso en Mabel willen aansluiten op hun brief van 9 oktober 2003 aan Balkenende. Daarin stelden zij onder meer dat de mening van de premier was gebaseerd op „het onvolledige beeld” dat zij hadden opgeroepen ten aanzien van de relatie van Mabel en de later vermoorde drugshandelaar Klaas Bruinsma.

Vanuit Huis Ten Bosch zijn in het Engelstalige Wikipedia-artikel over prins Friso ook enkele aanpassingen gedaan, over zijn studies en diploma’s. De wijzigingen kwamen aan het licht via de Wikiscanner, een online databank die de computers identificeert waarmee anonieme wijzigingen in Wikipedia zijn aangebracht, op basis van hun IP-adres.

Mabel van Oranje werkt bij de Open Society Foundation (OSF) van de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros. De OSF zegt onder meer media te ondersteunen die opkomen voor een open maatschappij. In een interview met de Volkskrant in maart 2007 zei de prinses: „Ik denk soms als ik de krant lees: krijg ik nu wel het hele verhaal?”