Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Moeten ouders strenger opvoeden?

Kinderen moeten weer strenger worden opgevoed, vinden Nederlandse ouders. Want ze zijn vaak brutaal, verwend en gedragen zich asociaal. Ook een corrigerende tik „moet kunnen”, blijkt uit onderzoek onder 615 ouders door het ‘vaktijdschrift voor ouders’ J/M. Moet de opvoeding inderdaad strenger? Daarover discussiëren lezers via nrc.nl/discussie. Hieronder een selectie uit de (ingekorte) reacties.

Minder televisie

Helemaal mee eens: kinderen moeten strenger opgevoed. Ze zijn veel te brutaal tegen ouders en ouderen. Een paar tikken kan daar de oplossing voor zijn. Er moet dan echter wel uitgelegd worden aan het kind wat en waarom het fout is wat hij deed. En als je wilt dat je kinderen niet brutaler worden, dan moet je ze ook minder televisie laten kijken.

Raza Rahman

Meer dan opvoeding

Het probleem lijkt mij dat de sociologische benadering en het maatschappelijk debat met zichzelf in de knoop geraken: het individuele gedrag van personen herleiden tot de opvoeding alleen gaat ver; hoe ouder kinderen worden, des te meer speelt de buitenwereld een rol. De discussie kan dus niet beperkt blijven tot strenger of consequenter opvoeden. Misschien kunnen publicaties als Fragility of the good van Martha Nussbaum helpen; daarin vindt men een aanzet tot reflectie.

Bart Haers

Goede voorbeeld

Ouders moeten niet strenger worden. Zij moeten hun rol als opvoeder gewoon invullen. Dat betekent: de kinderen voordoen hoe het wel moet. Zij moeten duidelijk en consequent zijn. Kinderen zijn slechts het product van hun opvoeding. Het probleem is dat veel ouders niet meer precies weten hoe je een kind moet behandelen. Je kind is niet een vriend en ook geen volwassene. Ouders moeten zich goed verdiepen in wat kinderen nodig hebben. Dan hoef je ook niet streng(er) te zijn.

Colette Sacco

Corrigerende tik

Ik denk dat consequent zijn naar kinderen heel belangrijk is, en geloof ook dat de corrigerende tik een kind geen kwaad doet, mits niet in woede gegeven. Denk na, knuffel je kind daarna, maak het samen goed, geef uitleg over het ‘waarom’. Belangrijk is dat je laat zien: ‘ja’ is ‘ja’ en ‘nee’ is ‘nee’. Wees, als je samen ouders bent, ook eensgezind en val elkaar niet af, want je kind buit dit dan uit.

Christine Visser

Discussieer mee over opvoeden op nrc.nl/discussie