Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Wipsnavelkraai gebruikt de hele gereedschapskist

Om een lang stokje te bemachtigen gebruikt de kraai eerst een kort stokje. Met het lange gereedschap kan hij vervolgens bij een stukje vlees. Foto Alex taylor
Om een lang stokje te bemachtigen gebruikt de kraai eerst een kort stokje. Met het lange gereedschap kan hij vervolgens bij een stukje vlees. Foto Alex taylor Taylor, Alex

Wipsnavelkraaien gebruiken het ene stuk gereedschap om het andere te bemachtigen. De vogels beheersen dus niet alleen de kunst om gereedschap te maken en te gebruiken, zoals eerder was aangetoond, maar zij hebben ook het inzicht hoe zij gereedschappen kunnen combineren. Dat schrijven Nieuw-Zeelandse biologen van de universiteit van Auckland (Current Biology, 4 september).

De wipsnavelkraai (Corvus moneduloides) is in zijn natuurlijke omgeving al erg inventief bij het vergaren van voedsel. Van takken en blaadjes maakt hij haakjes en prikstokjes om bij insecten te kunnen. Onder experimentele omstandigheden bleek de vogel ook in staat om rechte ijzerdraadjes om te buigen tot haakjes waarmee zij een emmertje met een stukje vlees uit een buisje konden hijsen.

In het nieuwe experiment verstopten de onderzoekers een beloning (een stukje vlees) in een vijftien centimeter diep horizontaal gat. Het gat bevond zich op 1,75 meter afstand van twee ‘gereedschapskisten’, schappen met tralies ervoor zodat de vogel alleen zijn snavel erin kon steken. In de ene kist bevond zich een nutteloze steen en in de ander een lang stokje van 18 centimeter. Het lange stokje lag net buiten het bereik van de snavel van vogel. Voor de gereedschapkisten legden de onderzoekers een kort stokje van vijf centimeter, waarmee de kraaien het lange stokje naar zich toe zouden kunnen halen.

Drie kraaien (Icarus, Luigi en Gypsy) doorzagen het meteen. Zonder aarzelen gebruikten zij het korte stokje om het lange stokje te pakken te krijgen, en haalden daarmee het vlees uit het gat. De kraai Joker slaagde ook in de eerste test, maar vergiste zich even door eerst het korte stokje te proberen bij het gat. De kraaien Colin, Lucy en Ruby kregen de truc pas later door (in resp. de vijfde, negentiende en drieëntwintigste proef). De onderzoekers zien hierin het bewijs dat kraaien net als mensapen het inzicht hebben hoe ze gereedschappen in combinatie kunnen gebruiken.

Sander Voormolen