Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

EN VERDER

Buismeubilair van Nederlands fabrikaat in het Haags Gemeentemuseum Drie armstoelen stalen buis verchroomd, multiplex, kunstleer uitvoering D3, Paul Schuitema 1932-1934 part. coll. (rood)/coll. Gemeentemuseum Den Haag (zwart) foto: Erik en Petra Hesmerg
Buismeubilair van Nederlands fabrikaat in het Haags Gemeentemuseum Drie armstoelen stalen buis verchroomd, multiplex, kunstleer uitvoering D3, Paul Schuitema 1932-1934 part. coll. (rood)/coll. Gemeentemuseum Den Haag (zwart) foto: Erik en Petra Hesmerg

AMSTERDAM

Romeinse tragedies In samenwerking met mightysociety organiseert Toneelgroep Amsterdam op 21 augustus een thema-avond rondom Romeinse tragedies in Stadsschouwburg Amsterdam. Op deze avond Coriolanus en Julius Caesar. Via debatten en interviews met deskundigen, filmfragmenten en muziek wordt de link gelegd tussen de Romeinse tragedies van Shakespeare en de politieke wereld van nu. De avonden zijn samengesteld en worden gepresenteerd door Eric de Vroedt (regisseur mightysociety en TA2) en Sarah Meuleman (Vrij Nederland en mightysociety).

Entree € 7,50 of € 5,- (reductie) in combinatie met een ticket voor de voorstelling (bewaren!) € 2,50. Stadsschouwburg Amsterdam 20u15 reserveren. Res 020 624 23 11.

AMERSFOORT

Expositie T/m 16 september zijn in het Armando Museum de tentoonstellingen Jongkind tot Van der Leck - collectie Kamerbeek en ‘Wie waren zij’ Armando. Gestalten te bezichtigen. Op 19 aug (14u30) wordt er een zomerrondleiding gegeven door het museum. Een van de vaste gidsen van het museum, Wim van der Meer, neemt de bezoeker mee op een tocht langs de tentoongestelde werken.

Armando Museum. Inl: 033-46140 88 & www.armandomuseum.nl

BAARN

Lifestyle Beurs Op landgoed Drakenburg in Baarn begint op 17 augustus de Lifestyle Beurs Le Prestige, die in België de beurs Allure Internationaal organiseren. Het historische landgoed bevindt zich in het hart van het Gooi. Deelnemers zijn aanwezig met antiek en kunst: juwelen, zilver, meubels, ornamenten, klokken, schilderijen, aardewerk, etc. Maar ook met Beauty: klinieken, mode, schoenen en shirts. En op culinair gebied met champagne, exclusieve wijnen, koffie, ijs enzovoorts. Op het gebied van Huis & Tuin: makelaars, villabouw, binnenhuisarchitectuur, keukens, badkamers, tuinarchitectuur, serres, zwembaden, zonwering, tuinonderhoud.

17 - 18 - 19 augustus 11-21u op Landgoed Drakenburg, Dr.A. Schweitzerweg 1 3744 MG Baarn. Inl 026-384 55 53 & www.leprestige.nl

DEN HAAG

Buismeubilair De tentoonstelling Volmaakt Verchroomd in het Gemeentemuseum Den Haag geeft een overzicht van het Nederlandse interieur uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. De nadruk ligt op het stalen buismeubilair van de Rotterdamse fabriek d3. Belangrijke ontwerpers als Paul Schuitema en Cor Alons hebben op innovatieve wijze gezicht gegeven aan het destijds nieuwe materiaal. Eén zaal is gewijd aan de vele varianten die het stalen buismeubel in Nederland heeft gekend, zoals de beugelstoel van Gerrit Rietveld (1888-1964) die ooit aan de bekende kunstenares Charley Toorop heeft behoord. Om te tonen hoe vernieuwend het meubilair was, wordt dit vergeleken met enkele andere interieurs uit die tijd. Er is bijvoorbeeld een interieur in Haagse stijl van Frits Spanjaard (1889-1978) te zien. D3 Centraal staat de Meubelfabriek d3 (circa 1932-1935) die in haar korte bestaan een indrukwekkend aantal stalen buismeubelen heeft voortgebracht. De belangrijkste vormgever was Paul Schuitema (1897-1973), maar ook de Haagse ‘binnenarchitect’ Cor Alons (1892-1967) en de industrieel vormgever Arie Verbeek (1893-1970). Dutch Originals heeft enkele ontwerpen van Paul Schuitema opnieuw in productie genomen die ook te zien zijn.

Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Inl 070-3381111 & www.haagsgemeentemuseum.nl t/m 7 okt Publicatie Nai-Publishers, € 34,95.

EELDE

Pallandt en Verwey Nog tot en met 26 augustus is in Museum De Buitenplaats in Eelde de tentoonstelling Charlotte van Pallandt en Kees Verwey, van Buitenplaats tot Buitenplaats te zien. Charlotte van Pallandt (1898-1997) en Kees Verwey (1900-1995) ontmoetten elkaar in 1959. De ontmoeting bleek het begin van een levenslange vriendschap, die was gebaseerd op een gemeenschappelijke artistieke visie. Te zien is een selectie van de beste sculpturen en schilderijen. Aan de hand van portretten worden ook hun wederzijdse vrienden in beeld gebracht, onder wie de schilderes Jeanne Bieruma Oosting en de dichter Adriaan Roland Holst. In de andere Buitenplaats, Kasteel het Nijenhuis te Heino, is de tentoonstelling van 29 september t/m 20 januari te zien.

Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76. di t/m zo 11-17u. (Cat Feico Hoekstra en Max van Rooy) Inl www.museumdebuitenplaats.nl

LEIDEN

Toren op orde Naturalis biedt aan het publiek de kans om een gedeelte van haar gehele collectie van ruim twaalf miljoen objecten in de collectietoren te komen bewonderen. De 1,5 uur durende Toren op orde rondleiding wordt t/m 28 okt elke vrijdag, 1ste en 3de zondag van de maand aangeboden. Hierin worden bezoekers ook rondgeleid door de tentoonstelling ‘Kijk op collectie: ordening’.

Naturalis, Darwinweg 2. Inl: 071-5687600 & www.naturalis.nl. Combinatieticket: museum + Toren op orde rondleiding. Normaal tarief: € 17,50, tarief Museumjaarkaarthouders: € 8,50.

PIETERBUREN

Workshop tekenen Op 18 augustus verzorgt Ben Wilgenhof Plante een workshop tekenen en schilderen in Domies Toen. Hij woont en werkt als kunstschilder in Breede, bij Warffum en is tekenleraar geweest. De workshop begint om 13u en zal om 16u30 in de theeschenkerij worden afgesloten, zodat elkaars werk bekeken, bewonderd en becommentarieerd kan worden. Deelname kost € 12 voor donateurs, € 17 voor niet donateurs. Deze prijs is inclusief consumpties (2 kopjes koffie, thee of appelsap en een plak cake of koek) en materiaal, zoals potloden, fijnlijners, Siberisch krijt, papier en een harde ondergrond om op te werken.

Hoofdstraat 76. Opgave is noodzakelijk: 0595-571913; domiestoen@xs4all.nl