Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Alleen als hij dronken is haat Hassim homo’s

De 19-jarige Hassim A. schold ’s nachts op straat een homostel uit, spuugde naar hen en deelde stompen uit. Hij moet drie maanden de cel in.

In Leeuwarden hebben onbekenden het beeld ‘Us Mem’ roze geschilderd, als protest tegen de groeiende homohaat en het geweld tegen homoseksuelen. Foto Hoge Noorden, Laurens Aaij 14-08-2007 Leeuwarden NRC Handelsblad Protest tegen geweld tegen homo's. In Leeuwarden hebben onbekenden koe 'Us Mem' roze geschilerd als protest. ©Foto: Hoge Noorden / Laurens Aaij Het Hoge Noorden Oostergrachtswal 31 8900 AA Leeuwarden T 0031 58 2157966 M 0031 6 43042406 E info@hogenoorden.nl
In Leeuwarden hebben onbekenden het beeld ‘Us Mem’ roze geschilderd, als protest tegen de groeiende homohaat en het geweld tegen homoseksuelen. Foto Hoge Noorden, Laurens Aaij 14-08-2007 Leeuwarden NRC Handelsblad Protest tegen geweld tegen homo's. In Leeuwarden hebben onbekenden koe 'Us Mem' roze geschilerd als protest. ©Foto: Hoge Noorden / Laurens Aaij Het Hoge Noorden Oostergrachtswal 31 8900 AA Leeuwarden T 0031 58 2157966 M 0031 6 43042406 E info@hogenoorden.nl Hoge Noorden

Hassim A. is net 19 geworden. Hij is klein en donker. Hij had een blanco strafblad. Tot de nacht van 13 mei en die van 29 juni dit jaar. Met een paar vrienden uit Amsterdam-West maakte hij de binnenstad van Amsterdam letterlijk onveilig.

Op het oog volstrekt willekeurige voorbijgangers werden zijn slachtoffer. Een man, die even voor twaalf uur in het centrum liep, werd door de jongens omsingeld. Zijn bril werd van zijn hoofd gepakt en voor zijn ogen verfrommeld. Nog geen vijf minuten later, sprong Hassim op de bagagedrager van een toevallig langs fietsende vrouw. Het gebeurde pal voor het politiebureau. Drie agenten zagen het dat Hassim de tas van de vrouw greep. Dat vrouw en Hassim van de fiets vielen en dat de jongen wegrende. De agenten arresteerden hem ter plekke. Voor de gebeurtenissen van die nacht, zat hij drie nachten in de cel.

In de nacht van 29 juni was Hassim weer in het centrum, weer met vrienden. Dit keer werd een toevallig passerend homostel het slachtoffer. De twee slachtoffers verklaarden dat ze rond half twee een groepje jongens passeerden en dat ze toen, zonder aanleiding, werden belaagd. Er werd geschreeuwd, gedreigd, gespuugd en beide mannen kregen een vuistslag in hun gezicht. Een getuige heeft later verklaard dat hij een groepje opgefokte Marokkanen zag, vol haat en woede jegens twee mannen. Teringhomo’s, zouden de jongens hebben geroepen. En: ik neuk je moeder. En dat niemand durfde in te grijpen omdat de situatie te bedreigend was. Ook bij dit incident waren er andere mensen die zagen wat er gebeurde. De politie kon de jongens nog dezelfde nacht oppakken. Het bloed zat nog op Hassims hand.

Vijf jongens werden weer vrijgelaten, maar Hassim zit sindsdien in de Bijlmerbajes. Gisteren moest hij bij politierechter T. van der Schroef uitleggen wat hem die avonden had bezield. Maar Hassim weet er niks meer van, zegt hij. Of hij zegt dat heel erg dronken was die avonden.

Vooral de avond van het ‘homogeweld’ wordt hem erg kwalijk genomen. Al was het maar omdat dat incident precies paste in een reeks belagingen van homoseksuelen. Eerder werden al twee Canadese militairen mishandeld in Amsterdam. Op 19 juli, werden twee mannen in elkaar geslagen bij natuurgebied het Nieuwe Meer, een homo-ontmoetingsplaats. Tijdens de Gay Pride in juli werden een Ier en twee Amerikanen aangevallen.

Hassim zegt dat hij niks tegen homo’s heeft als hij niet dronken is. Dus, zegt de rechter, kankerhomo, stinkhomo, flikker, dat bedoelde u niet zo? Nee, zegt Hassim. „We noemen elkaar onderling ook homo. Het is niet letterlijk zo bedoeld.” Ook zijn advocaat zegt dat het geweld niets te maken had met homohaat. „Het had elke willekeurige voorbijganger kunnen zijn.”

Hassim wil als jongerenwerker gaan werken. Hij heeft het nu, zegt hij, heel zwaar in het huis van bewaring. Volgens de rechter „ademt het dossier de sfeer van onvriendelijkheid jegens homofiele mensen”. En dat, opgeteld bij mishandeling, beroving, bedreiging en belediging, maakt de straf nogal hoog. Zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en 180 uur taakstraf. Het komt, erkent de rechter, misschien hard aan voor u. „Maar in de straf is ook tot uitdrukking gebracht dat er in de gebeurtenissen een discriminatoir element zit. Iedereen die uit de toon valt, is een potentieel slachtoffer van u. En dat is maatschappelijk totaal onaanvaardbaar.”