Wifi-tv van Samsung

samsung_wifi.jpgOmdat tv-schermen groter en mooier zijn geworden, hangen ze op een prominente plek in de huiskamer. Des te vervelender dat al die snoeren en pluggen langs de muur lopen. De oplossing: draadloze verbindingen. Philips liet tijdens de gadgetbeurs CES in januari al zien hoe je een HDMI-verbinding zonder kabels tot stand brengt.

Samsung gooit het over een andere boeg: een wifi-verbinding op twee nieuwe plasma-tv’s van 50 en 58 inch. Even technisch neuzelen: de 802.11n -verbinding (die n maakt het sneller dan normale wifi) is volgens de fabrikant in staat om beelden op maximaal 1080i-formaat te versturen. Dat heet in de volksmond HD-kwaliteit, maar het niet de Full HD-resolutie die het scherm eigenlijk aan kan (1080p). Kortom: wie het neusje van de zalm wil, zal toch een kabel van z’n Blu-ray- of HD-DVD-speler naar de tv moeten trekken.

Blijkbaar bouwt Samsung een veiligheidsmarge in, denken deze gadget-liefhebbers. Maar de standaard 802.11n is nog niet definitief klaar en zal ind e toekomst wellicht een stuk sneller worden. Overigens kunnen andere videocodecs, zoals DivX, met lagere bandbreedtes wel 1080p-kwaliteit doorgeven.

De draadloze tv’s uit Samsungs 94-serie gaan in de VS 3.600 dollar kosten (50 inch) en 5.300 dollar voor de 58 inch.