Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ergernis over Kamerleden na bezoek Hamas

Drie Tweede Kamerleden die in een parlementaire delegatie door het Midden-Oosten reizen, hebben tot woede van de overige deelnemers gisteravond een ontmoeting gehad met Hamas-vertegenwoordigers.

Ook premier Balkenende (CDA) keurde gisteravond, na afloop van de ministerraad, de bijeenkomst in scherpe bewoordingen af. De Kamerleden Van Dam (PvdA), Van Bommel (SP) en Peters (GroenLinks) hielden de niet tevoren bekendgemaakte ontmoeting in de Syrische hoofdstad Damascus. De Palestijnse beweging Hamas nam vorige maand de macht over in de Gazastrook. De Nederlandse regering heeft geen contact met Hamas, dat op de Europese lijst van terroristische organisaties staat.

Volgens Kamerlid Van Bommel was het een „informatief en openhartig gesprek”, waarin beide partijen goed naar elkaar geluisterd hebben. Hij zegt dat praten met Hamas „de enige weg naar een oplossing in het Israëlisch-Palestijns conflict” is. Het gesprek had gisteravond laat plaats.

De overige deelnemers aan de delegatie (Kamerleden van CDA, VVD, ChristenUnie en D66) zijn woedend over de ontmoeting. Volgens VVD’er Hans van Baalen is de delegatie nu „gekidnapt” door de drie parlementariërs. „Drie spelbrekers hebben er nu voor gezorgd dat Hamas goede sier maakt met een Nederlandse delegatie.” Van Baalen vindt het bezoek des te problematischer, omdat deelnemer Martijn van Dam (PvdA) lid is van een coalitiepartij. „Nederland doorbreekt voor het eerst de boycot, daar was Hamas op uit.”

Eerder was al duidelijk dat de PvdA wil dat Nederland contacten aangaat met Hamas, onder meer toen de Palestijnse premier Haniyeh een visum voor Nederland werd geweigerd.

Premier Balkenende en minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zeggen de ontmoeting te betreuren. „Je moet enorm oppassen met dit soort contacten”, aldus de premier.