Waarom zijn chef-koks bijna allemaal mannen?

Terwijl de keuken traditioneel het terrein van de vrouw is, zijn bijna alle chef-koks mannen. „Waarom”, vraagt Vrien de Geest uit Dordrecht zich af. ,,In die kookprogramma’s op tv zie je ook bijna altijd mannelijke koks.”

Het is inderdaad opvallend. Van de 81 sterrenrestaurants die Nederland telt, heeft maar één een vrouwelijke chef-kok. En van de 118 Nederlandse meesterkoks zijn er maar twee een vrouw.

Dat vrouwen vaker thuis ,,aan de kachel” staan en mannen in het restaurant, heeft volgens Jasper van Almenkerk, secretaris van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, te maken met het traditionele rollenpatroon binnen gezinnen. Het zegt volgens de secretaris niets over welk geslacht het beste kan koken.

Vroeger was kok een echt mannenberoep omdat een kok met hele zware pannen moest werken, veel moest tillen. Tegenwoordig is dat niet meer zo, volgens Van Almenkerk. Een zwaar beroep is het nog wel, zegt Lou Borrani, maître van restaurant De Engel in Rotterdam: ,,Koks maken lange dagen. Bovendien staan ze de hele dag op hun benen. Ik denk dat het voor veel vrouwen fysiek gewoon een zwaar vak is.”

Margo Reuten, chef-kok van restaurant Da Vinci in Maasbracht, wijt het vooral aan de ,,rare werktijden”. Reuten is meesterkok en momenteel de enige vrouwelijke chef-kok in Nederland met een ster. ,,Je werkt ’s avonds, in de weekenden en op feestdagen. Als de partner niet in de horeca zit, zie je elkaar bijna nooit.”

Vrouwen voelen zich meer verplicht zich aan te passen aan hun partner dan mannen, denkt Reuten. Tijdens haar opleiding was een kwart van de studenten vrouw. ,,De meesten zijn toch afgehaakt. Ze wilden meer geregelde werktijden.”

Van Almenkerk heeft goede hoop. Hij merkt dat steeds meer vrouwen belangstelling hebben voor het vak. Bij de opleidingen is nu ongeveer eenderde van de studenten vrouw. Daarbij is het volgens hem ook belangrijk dat een chef-kok diplomatiek is. ,,En dat is een eigenschap die vrouwen uitstekend beheersen.”

Ank Swinkels