Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Risico’s wet ‘walvis’ vier jaar bekend

De risico’s van het gestrande automatiseringsproject ‘walvis’, dat gegevens van de uitkeringsorganisatie UWV moest koppelen aan die van de Belastingdienst, waren ten minste al vier jaar intern bekend.

Vorige week zei minister Donner (Sociale Zaken, CDA) in de Tweede Kamer dat „met de kennis van nu” de invoering van de wet ‘walvis’ (wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten) in 2006 „onverantwoord” is geweest. Donner zei ook dat de Kamer altijd juist was geïnformeerd.

Maar eind 2003 is al een interne risicoanalyse uitgevoerd naar de invoering van een nieuwe polisadministratie bij het UWV en de samenwerking van het UWV en de Belastingdienst. Uit deze vertrouwelijke risicoanalyse, in het bezit van deze krant, blijkt dat het project toen al dreigde vast te lopen.

De Kamerleden Omtzigt (CDA), Heerts (PvdA) en Dezentjé Hamming (VVD) dreigen met een parlementair onderzoek als Donner niet alsnog opheldering geeft.

Pas onlangs is bij het UWV aan het licht gekomen dat de uitvoering van ‘walvis’ met ernstige automatiseringproblemen kampt. Hierdoor kunnen definitieve bedragen van toeslagen en inkomensafhankelijke uitkeringen niet worden vastgesteld, teveel betaalde zorgpremies niet verrekend worden en kunnen gemeenten niet controleren of bijstandsgerechtigden neveninkomsten hebben. Hoeveel mensen gedupeerd zijn, is onbekend. De problemen lopen ook dit jaar door. Minister Donner wilde eerder niet zeggen of hij een oplossing ziet.

De risicoanalyse waarschuwde voor onduidelijkheid in de regels, de taakverdeling tussen het UWV en de Belastingdienst over de afbakening van de polisadministratie, en voor afstemmingsproblemen en budgetoverschrijdingen. „Het SUB (Samenwerking UWV Belastingdienst) werkt simpelweg niet en/of de doelstellingen zijn te ambitieus.” Een woordvoerder van Donner zegt dat een risicoanalyse uit 2003 niet betekent dat er daarna geen maatregelen genomen zijn om de gebreken te herstellen.

Walvis: pagina 2