Wat is precies het verschil tussen groente en fruit?

We weten dat we van het één dagelijks twee ons en van het ander twee stuks moeten eten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen groenten en fruit, vraagt Vincent Gibson uit Amsterdam.

„Eerst dacht ik dat het te maken had met het onder of boven de grond groeien”, zegt Gibson, ,,vervolgens met de smaak (zoet of niet), of misschien met pitten.” Maar hij weet het nog steeds niet.

De klassieke tuinbouwdefinities zijn volgens hoogleraar Olaf van Kooten van Wageningen Universiteit als volgt: „Groente is een kruidachtig tuinbouwgewas en fruit is een houtgewas.” Groente komt uit de grond en fruit hangt aan bomen, dus.

Voedingsdeskundige Ineke Volkers maakt een ander onderscheid: .„Het verschil is gebaseerd op groeiwijze en gebruik.” Fruit is volgens de woordvoerder van het Voedingscentrum in principe altijd de vrucht van een plant, en groente de rest: de wortel (wortel, of radijs), de steel (bijvoorbeeld bleekselderij) of het blad (zie spinazie). Volkers: „Maar bijvoorbeeld tomaten en komkommers zijn vruchten van een plant, en vormen dus een uitzondering op de regel.”

Daarbij kan de geschiedenis van het gebruik ook hebben bepaald wat wij zien als groenten of fruit. „Biologisch gezien is aardappel groente. De Fransen gebruiken hem ook zo.” Meteen oppert een nrc.next-collega opgetogen dat patat dan óók groente is, maar zo ver wil Volkers niet gaan. „Patat is vaak ongezond door de bereidingswijze. Net als een aardappel met jus. Maar in principe zitten er in aardappel heel veel waardevolle mineralen en koolhydraten.”

De ideale bereidingswijze, die verschilt ook bij groente en fruit, zegt Volkers. „Fruit is rauw het gezondst, terwijl bij groente juist door het koken goede voedingstoffen vrijkomen.” En die voedingsstoffen, dat is wéér een andere factor die het onderscheid bepaalt. „In groenten zitten meer mineralen, en in fruit meer vitamine c.”

Het belangrijkste om over groente en fruit te weten, is dat je er elke dag genoeg van moet eten, vindt Volkers. En dat ze elkaar aanvullen. Nee, een bord spinazie kan niet worden gecompenseerd met een extra appel.