Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Pom

Pom is een Creools gerecht dat in Suriname traditioneel wordt gegeten op feestdagen. Er bestaan zowel versies met vlees, kip of vis als vegetarische poms. Maar de basis is altijd pomtajer. Pomtajer is een tropisch knolgewas, familie van andere tropische knollen zoals de Chinese taro. Beide bevatten oxaalzuur; als je het slecht treft kunnen ze hevig prikken aan je handen en in je keel. Daarom, en ook omdat het schillen en raspen van verse pomtajer best veel werk is, wordt vaak geraspte pomtajer uit de vriezer gebruikt.

Pom maak je nooit voor twee personen. Surinamers delen hun eten het liefst met zoveel mogelijk mensen; in dit geval heb je zeker genoeg voor acht.

1 kilo diepgevroren, geraspte pomtajer

een royale scheut zonnebloemolie

2 kleine uien, gesnipperd

1 grote bos bladselderij, grof gehakt

500 g kipfilethaasjes, in stukjes

1 groot blik tomatenpuree van 70 g

8 kleine rood-gele Maggiblokjes (of 2 andere, grote bouillontabletten)

2 tomaten, in blokjes

200 g piccalily

100 g roomboter, in grote stukken

Haal de pomtajer de ochtend voordat je de pom gaat maken uit de vriezer om te ontdooien. Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin op middelhoog vuur de uien. Voeg na vijf minuten de selderij toe en bak even mee. Doe de kipfilet in de pan en bak die omscheppend een paar minuten. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak deze een minuutje mee. Schenk 350 ml water in de pan en verkruimel er de bouillonblokjes boven.

Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat alles een kwartier zachtjes sudderen. Schep in een kom de ontdooide pomtajer, de tomaatblokjes en de piccalily door elkaar. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Vet een ovenschaal in met wat olie of boter. Roer eerst de boter door de tomaten-kipbasis en voeg dan het pomtajermengsel toe. Meng alles goed door elkaar, het liefst met een grote schuimspaan. Het voordeel van die schuimspaan is dat je meteen kunt zien of de pom te nat is. Druk hem lichtjes op het oppervlakte van de knalgele pommassa; als er veel vocht door de gaatjes naar boven komt is de pom te nat. In dat geval kun je de boel binden met paneermeel. Dan breekt het moment om te proeven aan. Volgens Mavis Hofwijk van Surinaams Buffet moet de pom even zoet, zuur als zout smaken. Met behulp van suiker, piccalily of citroensap en zout of een verkruimeld bouillonblokje kun je de smaak aanpassen. Als je tevreden bent, stort je de pom in de ovenschaal, strijk je de bovenkant glad en bak je hem zeven kwartier tot twee uur in de oven. Volgens het Groot Surinaams Kookboek eet je bij pom rijst, gebakken groene banaan en kousenband.

Maak jij zelf pom? Deel je recept en ervaringen op www.nrc.nl/kokenetc