Soepele pakken voor in transparante overhemden gevoelige mannen

Juist nu vrouwen zich bevrijden van de jong- en mooi- dwang, lijkt die voor mannen te gaan gelden, zien Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (foto’s) in Milaan, bij de mannenmodeshows voor zomer 2008

Mannenmode lente/zomer 2008: Ontwerp van Dries van Noten Foto Peter Stigter
Mannenmode lente/zomer 2008: Ontwerp van Dries van Noten Foto Peter Stigter Stigter, Peter

Zodra het warm wordt, zijn mannen qua kleedgedrag in de war. Ze lopen te puffen in warme wollen pakken of slaan juist door met gedateerde katoenen broeken, overhemden met korte mouwen en lelijke sportsandalen.

Niet in het snikhete Milaan, daar dragen moderne mannen witte, gladgestreken bermuda’s met een colbert erboven of een flinterdun zijden shirt op een al even dun, licht kostuum en voor als het regent is er een matglanzende trenchcoat of neopreen jas. Aan de voeten enkelhoge, spierwitte gympen, mooie sandalen in (lak)leer of lichte, leren schoenen. En geen zwart, maar wit, lichtblauw, kiezeltinten en hier en daar kleur. Zie hier in een notendop de nieuwe herenmodetrends voor zomer 2008, afgelopen week gepresenteerd in Milaan.

KORTGEKNIPT

In de nieuwe collecties zijn sporen te vinden van een booming economie, het hedendaagse conservatisme en het ontvluchten van de ratrace. Het manbeeld is gladgestreken, welgesteld, bijna bescheiden en jong. Te jong. Haren zijn kortgeknipt en hebben een strakke scheiding, combinaties bestaan voornamelijk uit shirts, rechte broeken en goedpassende colberts. En al te openlijke blingbling is passé.

Dit zijn geen playboys, maar hardwerkende, veel geld verdienende en gevoelige mannen. Lichte tinten en felle kleuren verraden hier en daar een man die ook durft; draagt hij daarbij witte gympen, blote voeten in laksandalen of heeft hij nonchalant een grofgeweven sjaal om zijn hals gewikkeld, dan steekt hij ook nog eens zijn nek uit.

Het zal ook wel aan de jonge modellen op de catwalk gelegen hebben, vaak niet ouder dan 19, maar de mannenmode toont zich van zijn gevoelige en jonge kant. Zo is het kostuum niet langer meer een pantser, alleen al door de soepele dunne stoffen prik je zo heen – zeker door de pyjama-achtige sets van Prada in mysterieus paars en blauw en voorzien van vage bloempatronen.

Daarnaast heeft het strenge, afstandelijke zwart plaats gemaakt voor lichte tinten grijs, blauw en wit en soms kinderlijk felle kleuren als rood, groen, oranje en geel – opgaan in de massa is er niet meer bij. Overhemden zijn van semitransparante stoffen en tonen soms een kwetsbare huid, zoals bij Dries van Noten. Andere ontwerpers voegen een extra doorzichtig glanzend laagje toe, zoals de geplastificeerde zijden hemden bij Burberry Prorsum.

jean-paul belmondo

Ook de stijl is jong en bijna onschuldig. Enkele ontwerpers, zoals Alexander McQueen en Christopher Bailey voor Burberry, keken naar de surfscene voor inspiratie. Dat leidde niet alleen tot kleding van het schuimige neopreen, trenchcoats als zeiljassen in edelsteenkleuren, surfschoentjes en broeken met een laag kruis – maar ook in waterblauwe, waterafstotende materialen (onder meer bij Versace) en in shows waarbij modellen door het water waadden.

Gucci maakt de ruit weer jong en sexy door ’m in zwart en wit te verwerken in slanke kostuums met een knipoog naar de it-boys uit de jaren vijftig: Marcello Mastroianni, Marlon Brando en Jean-Paul Belmondo. Over helden gesproken. Bij het duo van D-squared waren het de Formule 1-races die inspireerden tot een stoere collectie vol leren jacks en overalls, opgestikte emblemen, jeans en sweaters. En Emporio Armani dweepte met de klassieke Italiaanse man, de godenzoon die je in elk klassiek beeld en op elk schilderij in Italië tegenkomt. De vraag is alleen of zij zo gecharmeerd zouden zijn van die smalle, taps toelopende broeken die de collectie domineerden.

De nieuwe mannenmode roept hoe dan ook vragen op. Zullen stijlbewuste mannen zo’n jong beeld omarmen? En en masse grijpen naar transparante shirts, smalle rechte broeken en felgekleurde jassen? Toegegeven: heel wat mannen kunnen een stijlupdate gebruiken, gezien het saaie kleedgedrag op een doordeweekse dag op een willekeurig perron.

Maar alleen popsterren en kunstenaars kunnen en durven dat – daarom inspireren mensen als Julian Schnabel en Pete Doherty ontwerpers als Miuccia Prada en Roberto Cavalli. De mode is z’n tijd weer eens te ver vooruit. Leeftijd begint net een serieus issue te worden bij mannen, en daarmee ook eeuwige jeugd (lees: plastische chirurgie). Net op het moment dat vrouwen zich juist losmaken uit het opgelegde beeld van jong en mooi. Nuchter als mannen zijn, laten ze dit hele jonge modebeeld wijselijk aan zich voorbijgaan.

Nou vooruit: behalve die kleuren en knisperdunne, slankgesneden kostuums dan. Met gympen.