Marc Almond: Stardom Road

Marc Almond: Stardom Road (Sequel, distr. Rough Trade) ****-
Marc Almond: Stardom Road (Sequel, distr. Rough Trade) ****-

Marc Almond: Stardom Road (Sequel, distr. Rough Trade)

Stardom Road is een autobiografie in covers. Marc Almond, glamournicht van een oneindig hoger niveau dan Geer & Goor, zag enkele jaren geleden nog de dood in de ogen na een ernstig motorongeluk. Op deze plaat kijkt hij in twaalf niet erg voor de hand liggende covers en één nieuw liedje terug op zijn veelbewogen leven en carrière (die bijna ten einde is: hij schijnt nog één zelfgeschreven album af te leveren en dan is het rusten op de lauweren). Opener ‘I Have Lived’, van Charles Aznavour, is al bijna een afscheidslied, vanuit het perspectief van de aankomst bij de hemelpoort. Het afgekloven ‘Strangers In The Night’ is een misser en ‘Kitsch’ is, een doodzonde eigenlijk, net iets minder bombastisch en theatraal dan het origineel van Barry Ryan. Maar ‘Backstage (I’m Lonely)’, ‘The Curtain Falls’ en ‘The London Boys’ zijn raak, niet alleen wegens de direct op Almonds eigen leven toepasbare titels. Antony-fans zullen opveren bij de gastrol van hun zonder Almonds invloed nauwelijks denkbare idool.

JACOB HAAGSMA