Eerste Nobelprijs voor de manga-strip

Hong Kong striptekenaar Lee Chi Ching is bekroond met de eerste ‘Nobelprijs voor de manga’ voor zijn historische avonturenserie Sun Zi's Tactics (1995-2006). Dat heeft het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. De 43-jarige Chinees versloeg 145 rivalen uit 26 landen. Hij ontvangt de prijs maandag in Tokio.

De International Manga Award is in het leven is geroepen door de Japanse minister Taro Aso van Buitenlandse Zaken, zelf manga-fanaat, die hiermee de Japanse cultuur in het buitenland hoopt te promoten. Alleen niet-Japanse mangaka’s mochten meedoen. Aso verzon ook de bijnaam ‘Nobelprijs voor de manga’. Volgens Aso kunnen met de prijs de warme gevoelens voor de Japanse strip worden omgezet in warme gevoelens voor het Japanse buitenlandse beleid. Hij heeft ook voorgesteld om manga-artiesten te benoemen tot cultureel ambassadeurs.

Manga is een Japanse stripvorm met als kenmerkende eigenschap extreem schattige figuurtjes met ogen als schoteltjes en sterk vertekende lichaamsverhoudingen, en lange, ingewikkelde verhaallijnen. In het Westen is vooral de extreem gewelddadige vorm bekend, maar er bestaat ook kindermanga. De populaire zwart-wit manga wordt in hoge oplagen verspreid in tijdschriften soms zo dik als telefoonboeken, op goedkoop papier. Meer dan de Westerse strip wordt manga in Japan als een hoge kunstvorm beschouwd, verwant aan de beeldende kunst en de literatuur. (AP)