DZN: de Directeur Zonder Naam

Nederlandse pensioenfondsen gaan hun leven beteren. Hoera!

PGGM, het pensioenfonds voor de zorgsector,verkondigde donderdag dat het werk gaat maken van de thema’s duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Want, zo riep directeur Else Bos, „een pensioenfonds moet ook de normen en waarden weerspiegelen van zijn deelnemers”. Verplegers houden niet van bedrijven die de lucht vervuilen of kinderen uitbuiten. PGGM gaat via zijn aandeelhoudersstem en in dialoog actief proberen het beleid van ‘foute’ bedrijven te keren.

De collega’s van het ABP, vóór PGGM het grootste pensioenfonds van Nederland, hadden in april beloofd niet langer geld te steken in fabrikanten van landmijnen. Dat gaat PGGM niet ver genoeg. Bos vertelde voor de radio dat ze een hele lijst hebben opgesteld met „massavernietigingswapens en wapens die ook na een militair conflict nog slachtoffers maken”.

Behalve op wapens richt Bos zich ook op milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Ook die onderwerpen zijn niet meer weg te denken uit het debat over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe gaat PGGM daar zelf mee om?

Die vraag is gerechtvaardigd bij het doorlezen van het jaarverslag van Alpinvest over 2006, dat deze week publiek werd. In het rapport van de investeringsmaatschappij, in handen van PGGM en ABP, staat een heleboel in 42 pagina’s. Maar ook een heleboel niet. Dat het om de cijfers gaat van de beheersmaatschappij en niet van de onderliggende fondsen verklaart de op het eerste gezicht ongeloofwaardige nettowinst van Alpinvest: nog geen 8 miljoen euro. Uit de miljarden die het private-equitybedrijf wereldwijd belegt, moet toch een factor of honderd meer komen.

Over het bezoldigingsbeleid van de directie bevat het verslag drie korte opmerkingen. Dat de totale beloning voor ‘huidige en voormalige directeuren’ vorig jaar 5,9 miljoen euro bedroeg. Dat er een soort van bonusstelsel bestaat, waaraan vorig jaar ruim 3,7 miljoen werd toegevoegd. Alsmede een aandelenplan voor het bestuur, waarvan de waarde vorig jaar is opgelopen tot 2,7 miljoen. Echt wijzer wordt de geïnteresseerde deelnemer in ABP of PGGM niet.

En het is toch zijn geld.

Summum van de summierheid: niet alleen de individuele beloningen van de directieleden ontbreken in het verslag, ook de samenstelling van de directie. Bestuursvoorzitter Volkert Doeksen en financieel bestuurder Paul de Klerk worden niet genoemd. Noch de namen van de toezichthouders van Alpinvest. Dus ook niet die van commissaris Else Bos, namens PGGM.

Philip de Witt Wijnen