Twee dames, 300 kilo bagage

Afgestudeerd, sabbatical of zomervakantie? Nrc.next inspireert tot wereldreizen

De laatste aflevering: op reis met een Land Cruiser

De tamtam was de Nederlandse Vonneke Beeker (33) en haar Belgische partner Karolien Derwael (37) meestal vooruitgesneld. Dan wist het hele dorp al wie ze waren en dat ze eraan kwamen.

Eigenlijk gaf dat wel een veilig gevoel, zegt Beeker. Niet dat het stel zich ooit bedreigd heeft gevoeld, maar toch. Twee vrouwen in een Toyota Land Cruiser, dwars door West-Afrika... „In de praktijk bleek het reizen juist heel gemakkelijk”, zegt Beeker. „Mannen reageerden eerst verbaasd als ze twee vrouwen zagen, en daarna heel beschermend. Soms reden ze een eindje met ons mee omdat het gevaarlijk zou zijn.”

Daarbij werd Beeker geregeld ten huwelijk gevraagd. Die aanbidders verwees ze altijd door naar haar vriendin Karolien, zogenaamd haar nicht, die als ouder familielid de beslissing over het huwelijk moest nemen. Beeker: „Karolien zei dan zoiets van: dat kan niet, je hebt niet genoeg dromedarissen.” Beeker zegt dat ze lang hebben getwijfeld wat ze zouden zeggen als mensen naar hun verhouding zouden vragen. „Uiteindelijk kwamen we uit op twee nichten, samen op reis. Dat werkte perfect.”

Beeker en Derwael reisden in elf maanden van Nederland via West-Afrika naar Niger. Ze kozen ditmaal bewust voor eigen vervoer, na jarenlange backpack-ervaring. Beeker: „We wilden vrij zijn. Als backpacker kan je op bepaalde plekken niet komen.”

De voorbereidingen voor de auto-trip duurde zeker een jaar. Het stel wist namelijk niets van auto’s. Dus werd internet afgestroopt voor tips, werden cursussen fourwheeldrive en automechaniek gevolgd, en ging een bevriende mechanicus mee om de auto te testen. Ook deden de twee cursussen zelfverdediging en EHBO. „We wilden altijd op onszelf terug kunnen vallen.”

Dat betekende ook: 300 kilo aan spullen mee. Onder meer een kist met medicijnen, speelgoed, reserveonderdelen, een kampeeruitrusting, vijftig kilo boeken („ieder een eigen doos om geen ruzie te krijgen”), twee laptops, en een fotoprinter. Dat laatste was het beste idee, zegt Beeker. „Daarmee konden we mensen een leuk persoonlijk cadeau geven. Maar we hadden wel erg veel bij ons. Tachtig procent hadden we thuis kunnen laten.”