‘Pincode is onbekend’

Meer dan twee miljoen Nederlanders weten niet dat ze in een aantal Europese landen een pincode nodig hebben om met een creditcard te kunnen betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo. Volgend weekeinde begint voor veel Nederlanders de zomervakantie.

Om de veiligheid van het Europese betalingsverkeer te vergroten, zijn de internationale betaalkaartorganisaties begonnen met het aanbrengen van een chip op creditcards. Een gevolg hiervan is dat de gebruiker steeds vaker wordt gevraagd in plaats van een handtekening een pincode in te toetsen.

Van de 650 Nederlandse creditcardhouders die het onderzoeksbureau ondervroeg, was 40 procent niet op de hoogte dat ze de pincode van hun creditcard in veel vakantielanden nodig zullen hebben. In populaire vakantiebestemmingen zoals Frankrijk, Portugal, Spanje, en Turkije is dat bijna overal het geval.

Gebruikers van de creditcard die hun pincode vergeten zijn, kunnen die opnieuw opvragen bij hun creditcardaanbieder. Banken en creditcardverstrekkers gaan hun klanten informeren over de pincode en het gebruik ervan.

Kaart met landen waar pincode van creditcard nodig is: www.visa.nl/visaabroad/where.html