Oorlogstaal Ethiopië tegen Eritrea

Na eerdere oorlogen tussen Ethiopië en Eritrea dreigen nu nieuwe gevechten aan de grens. Daarmee zouden de buurlanden een tweede front openen in de Hoorn van Afrika .

Ethiopië bereidt zich voor op een aanval van buurland Eritrea en versterkt zijn leger. Volgens de Ethiopische premier Meles Zenawi, die dit gisteren in het parlement in Addis Abeba bekendmaakte, heeft Eritrea de afgelopen weken duizenden soldaten naar de grens gestuurd.

Aartsrivalen Ethiopië en Eritrea voerden tussen 1998 en 2000 drie keer oorlog waarbij naar schatting 90.000 mensen om het leven kwamen. Ethiopië won uiteindelijk, maar onder een internationaal vredesverdrag moest Ethiopië later het omstreden grensstadje Badme aan Eritrea afstaan. Dit is nooit gebeurd en ook heeft een internationale commissie nooit haar werk kunnen beginnen om de grens af te bakenen. De regering van Meles Zenawi heeft het gehucht Badme in korte tijd uitgebreid tot een plaatsje met honderden aangevoerde Ethiopische inwoners.

Het koppige Eritrea likte de afgelopen jaren zijn wonden maar gaf de strijd voor Badme en andere omstreden grensgebieden nooit op. Het voerde herhaaldelijk de spanning langs de grens op door tegen de afspraken in troepen te zenden naar een door de Verenigde Naties gecontroleerde veiligheidszone op Eritrees grondgebied. Verder wees de Eritrese regering personeel van de VN-macht uit, zodat de VN niet meer goed hun werk kunnen verrichten.

Beide landen proberen elkaar te ondermijnen door elkaars opposanten te steunen. Volgens premier Meles gisteren gaat Eritrea proberen het millenniumfeest in september te verstoren door saboteurs in te zetten. (Volgens de Ethiopische kalender is het nu 1999).

Eritrea voorziet twee verzetsgroepen in Ethiopië van wapens. Ook steunt het de opstandelingen in Somalië die het opnemen tegen de Ethiopische invasiemacht daar. Ethiopië hielp afgelopen Kerst de machteloze Somalische interim-regering fundamentalistische moslimsstrijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken te verjagen uit Mogadishu.

Op zijn beurt steunt Ethiopië verzetsbewegingen in Eritrea.

De ruzie tussen beide staten heeft de gehele Hoorn van Afrika in zijn greep gekregen, van Darfur in West-Soedan tot Somalië in het oosten. Rebellen uit Darfur vergaderen regelmatig onder Eritrees voorzittersschap in de hoofdstad Asmara. Het hevigst is de oorlog in Somalië. Eritrea huisvest de restanten van het in december verdreven Somalische regime van de Unie van Islamitische Rechtbanken. Vermoedelijk gaan er ook Eritrese wapens naar het ONLF, een groep opstandelingen in de Oost-Ethiopische regio de Ogaden. Het ONLF deed onlangs een spectaculaire aanval in de Ogaden op een Chinees oliebedrijf en doodde 74 werknemers onder wie negen Chinezen.

Wanneer het tot gevechten zou komen aan de Ethiopisch-Eritrese grens zou dat naast Somalië het tweede front betekenen in het conflict tussen beide staten. Uit Somalië kan het Ethiopische leger zich niet terugtrekken wegens de voortgaande actie van strijders die trouw zijn aan de Islamitische Rechtbanken, en omdat de toegezegde soldaten van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie niet arriveren. Verscheidene staten beloofden troepen maar alleen Oeganda heeft 1.600 militairen gestuurd. Meles sprak gisteren over door Eritrea gesteunde terroristen in Somalië. „Onze strijdkrachten hadden geen andere optie dan hun terugtrekking te vertragen, anders zou onze aanvankelijke zege verloren zijn gegaan.”