Hier is Eersel, dus vergeet Havana

Met de overname van een Belgische sigarenfabrikant blijft het Brabantse bedrijf Henri Wintermans groeien.

Wereldwijd is het nummer drie in sigarenproductie.

Balen met tabak in de sigarenfabriek van Henri Wintermans in Eersel. Foto Vincent van den Hoogen Henri Wintermans in Eersel produceert 1,3 miljard sigaren per jaar. De productie is grotendeels gemechaniseerd. In het magazijn (foto) liggen de sigaren klaar voor verzending. Het bedrijf exporteert naar 120 landen. Foto’s Vincent van den Hoogen
Balen met tabak in de sigarenfabriek van Henri Wintermans in Eersel. Foto Vincent van den Hoogen Henri Wintermans in Eersel produceert 1,3 miljard sigaren per jaar. De productie is grotendeels gemechaniseerd. In het magazijn (foto) liggen de sigaren klaar voor verzending. Het bedrijf exporteert naar 120 landen. Foto’s Vincent van den Hoogen Hoogen, Vincent van den

In het sigarenmagazijn van Henri Wintermans Cigars in het Brabantse Eersel staan dozen voor veel verschillende landen opgestapeld: Finland, Engeland, Andorra, Argentinië en zelfs Irak. Henri Wintermans maakt al 107 jaar sigaren, maar weinig mensen in Nederland hebben ooit een sigaartje van het bedrijf opgestoken. Daar komt verandering in. Sinds de eerder deze maand aangekondigde overname van de Belgische sigarenproducent VanderElst is Wintermans eigenaar van het Nederlandse sigarenmerk Schimmelpenninck.

Tot nu toe richtte Henri Wintermans – een dochterbedrijf van de Deense tabaksfabrikant Skandinavisk Tobakskompagni – zich volledig op export. Met succes, want Henri Wintermans is inmiddels de derde sigarenproducent ter wereld, na het Frans-Spaanse Altadis en Swedish Match, dat net als het moederbedrijf van Henri Wintermans zijn sigarendivisie in Zuidoost-Brabant heeft – van oudsher een sigarenregio.

De geschiedenis van Henri Wintermans begon in 1904, toen Harrie Wintermans – zijn naam werd voor de bedrijfsnaam veranderd in het deftigere Henri – samen met zijn broer in Duizel een sigarenfabriekje bouwde. De huidige directeur Rob Zwarts: „Het fabriekje van de gebroeders Wintermans was zeer succesvol. In 1934 besloten de broers uit elkaar te gaan. Sjaak Wintermans bleef in Duizel, Harrie ging een dorp verderop in Eersel zitten”. In 1948 besloot Harries zoon Adriaan het bedrijf van zijn vader – dat hij later overnam – op de export te richten.

Het bedrijfje van Harrie in Eersel is nu het hoofdkantoor van de sigarentak van Skandinavisk Tobakskompagni, die wereldwijd 2.200 werknemers heeft. Ook het bedrijf van Sjaak bestaat nog: dat heet nu Agio en is nog steeds in handen van de familie Wintermans. Henri Wintermans is geen familiebedrijf meer, „en dat is nog wel eens verwarrend”, vertelt directeur Zwarts. Per jaar produceert Henri Wintermans nu ruim 1,3 miljard sigaren. Vorig jaar was de omzet 246 miljoen euro, de winst voor belastingen bedroeg 45,5 miljoen euro.

Europa is wereldwijd met 6 miljard stuks de grootste sigarenmarkt, gevolgd door Amerika, waar net iets minder sigaren verkocht worden. De rest van de wereld consumeert 1 miljard sigaren, vooral in Azië en het Midden-Oosten. De best verkochte sigaar in de wereld is de Swisher Sweets, van het Amerikaanse Swisher. Vlak daarna komt het kleine sigaartje Café Crème van Henri Wintermans, met een afzet van ruim 700 miljoen stuks per jaar.

Nederland is ’s werelds grootste sigarenexporteur, met 2,4 miljard stuks, die vrijwel volledig voor rekening komen van de drie fabrikanten Swedish Match, Agio Cigars en Henri Wintermans.

De 1,3 miljard sigaren die Henri Wintermans vorig jaar produceerde – onder merknamen als Café Crème, Reas en Colts – werden naar 120 landen geëxporteerd. Met de overname van het Belgische VanderElst komen daar 420 miljoen sigaren bij.

Wintermans wordt met de aankoop in één klap marktleider op de Belgische markt, met merken als Mercator, Don Pablo en Schimmelpenninck, het eerste merk waarmee Henri Wintermans ook in Nederland actief wordt. „Tot nu toe lag onze prioriteit daar niet, wat eigenlijk wel jammer was”, zegt Zwarts. „Nu willen we ook hier groeien, voor het eerst sinds 1948”.