Egypte verbiedt alle vrouwenbesnijdenis

De Egyptische autoriteiten hebben gisteren een totaal verbod op vrouwenbesnijdenis afgekondigd na de dood van een 11-jarig meisje dat in een privékliniek onder te zware verdoving werd besneden. Tien jaar geleden werd de praktijk al verboden, maar „in uitzonderlijke gevallen” bleef de operatie toegestaan, mits uitgevoerd door een arts in een ziekenhuis. Dat betekende in de praktijk dat vrouwenbesnijdenis doorging. Deze bepaling is nu geschrapt.

In Egypte is volgens een rapport van de VN-kinderfonds UNICEF uit 2005 97 procent van de vrouwen, zowel moslims als christenen, tussen 15 en 49 jaar oud besneden. Besnijdenis wordt door de bevolking beschouwd als garantie van kuisheid en vaak ook als religieus vereiste. Maar nationale en internationale (vrouwen)organisaties onderstrepen dat het wegsnijden van de clitoris en andere vrouwelijke geslachtsdelen verminkend is en de gezondheid in gevaar brengt.

President Mubaraks vrouw, Susanne, voert al jaren campagne tegen vrouwenbesnijdenis. De hoogste autoriteit van de sunnitische islam, de groot-sjeik van de Al-Azharmoskee, Mohamed Sayed Tantawi, heeft de praktijk al jaren geleden als onislamitisch gebrandmerkt. Egyptes hoogste islamitische rechtsgeleerde, de door de staat benoemde groot-mufti, zei zondag in zijn hardste verklaring tot nog toe dat de islam de „schandelijke traditie van besnijdenis” van meisjes verbiedt. Ook de koptische paus Shenouda, leider van de kleine christelijke minderheid, heeft erop gewezen dat de bijbel geen melding maakt van vrouwenbesnijdenis. (Reuters, AP)