Dizzee Rascal

De 21-jarige Londense rapper Dylan Mills, alias Dizzee Rascal, heeft er al zes jaar op zitten als pionier van de UK Garage of grime, een hiphop-variant die gebruik maakt van minimale ritmetracks en invloeden uit jungle en electro. De titel van zijn derde album Maths + English slaat op de hogere wiskunde die Dizzee met producer Cage op zijn samplecomputer bedrijft en de taal die hij er in hoog tempo doorheen ratelt. Openingsnummer World outside begint meteen met het snerpende ritme van messen die worden geslepen, want deze jongen wil confronteren. Popsterren Lily Allen en Alex Turner (Arctic Monkeys) leveren zang in Wanne be en Temptation, waarbij vooral Allen aan haar straatwaardigheid werkt door met een lief piepstemmetje te beweren dat ze een echte gangster is. Tamelijk onschuldig allemaal, maar in zijn minimale zeggingskracht blijft Dizzee Rascal een onnavolgbaar muziekvernieuwer. Op 5 juli treedt hij op in de Amsterdamse Melkweg.

Jan Vollaard

Dizzee Rascal: Maths + English