Brown presenteert zijn regering

De regering van de nieuwe Britse premier Gordon Brown is al op haar eerste volledige werkdag opgeschrikt door een incident met een mogelijke autobom in het centrum van de hoofdstad Londen.

De politie sprak van een „potentieel bruikbaar explosief mechanisme” dat vannacht was aangetroffen in een Mercedes, die niet ver van Piccadilly Circus tegen een vuilnisbak tot stilstand was gekomen. Volgens de politie zijn er gasflessen in de auto aangetroffen en onbevestigde berichten spreken van een grote hoeveelheid spijkers. De bestuurder wist te ontkomen.

Over de dader of daders is nog niets duidelijk. Het gebied rond Haymarket is afgezet. Tientallen forensische deskundigen voeren er onderzoek uit. De politie heeft vanmorgen ook elders in Londen zoekacties verricht.

Premier Brown verklaarde vanmorgen dat zijn land te maken had met „een ernstige en blijvende bedreiging”. Het publiek moet volgens hem permanent op zijn hoede blijven. De kersverse minister van Binnenlandse Zaken, de 44-jarige Jacqui Smith, zou vandaag een spoedbijeenkomst voorzitten van Cobra, de commissie voor noodsituaties.

De kwestie overschaduwt de presentatie van Browns nieuwe kabinet. Commentatoren hadden juist geconcludeerd dat de aanstelling van Smith duidde op een meer verzoenende aanpak van het terrorisme. De voorganger van Smith, John Reid, stond te boek als een havik op het gebied van de terrorismebestrijding. Critici vonden dat Reid zich schuldig maakte aan onnodige bangmakerij en het onnodig aanwakkeren van de conflicten met moslims.

Smith is betrekkelijk onbekend. De voormalige lerares was sinds afgelopen zomer ‘chief whip’, de lastige rol om de leden van de Labour-fractie in het Lagershuis in het gelid te houden. Ze deed dat zo soepel en doeltreffend dat Brown haar nu het belangrijke departement van Binnenlandse Zaken toevertrouwt.

Ook ten aanzien van een ander belangrijk onderwerp, ‘Irak’, lijkt er verandering op til. Van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, is bekend dat hij reserves koesterde over Blairs Irak-beleid en diens neiging de Verenigde Staten vrijwel onvoorwaardelijk te steunen.

Brown gaf aan ook op een ander gevoelig terrein, het Irak-beleid, verandering te willen. Dat blijkt uit de benoeming van enkele critici van Blairs beleid op Buitenlandse Zaken.

Andere prominente figuren in Browns kabinet zijn Jack Straw, die de portefeuille van Justitie gaat beheren. Alistair Darling, een vertrouweling van Brown, neemt Financiën voor zijn rekening. Alan Johnson verhuist van Onderwijs naar Volksgezondheid. Een andere naaste medewerker van Brown, Ed Balls, gaat een deel van Onderwijs voor zijn rekening nemen. Het departement van Onderwijs wordt namelijk opgesplitst in een ministerie voor scholen en een afzonderlijk departement voor universiteiten. Douglas Alexander, eveneens een oude bondgenoot van de premier, wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking.