VS, EU akkoord over bankgegevens

De Verenigde Staten hebben de EU een aantal garanties gegeven voor het gebruik van bankgegevens bij het opsporen van terroristen. „De EU heeft nu de noodzakelijke waarborgen”, zei Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) vanmiddag.

Vorig jaar werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Financiën al jaren inzage heeft in gegevens van Swift. Dat is een organisatie die in België is gevestigd en verantwoordelijk is voor internationale betalingen van Europese banken. Swift heeft ook een vestiging in de VS. Op grond van Amerikaanse wetgeving was Swift verplicht betalingsgegevens te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten. Swift overtrad daarmee Belgische en Europese privacywetgeving.

De VS hebben de EU nu eenzijdig een aantal beloften gedaan. De Amerikanen verklaren de informatie uitsluitend te zullen gebruiken voor het opsporen van terroristen, en bijvoorbeeld niet voor onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Informatie die niet nodig is voor onderzoek, wordt binnen vijf jaar vernietigd. Verder wordt er een ‘vooraanstaande Europeaan’ benoemd als toezichthouder. Die zal in de gaten houden of de informatie die de Amerikanen opvragen in verhouding staat tot het aantal onderzoeken.