Vogelaar en staf werken apart

Den Haag, 28 juni. - Minister Vogelaar (Wonen, wijken en integratie, PvdA) heeft nog altijd geen eigen afdeling op het ministerie van VROM.

Vijf maanden na haar aantreden als programma-minister in Balkenende IV verblijven de bijna 100 ambtenaren die Vogelaar moeten ondersteunen bij het integratie- en inburgeringsbeleid nog steeds op het ministerie van Justitie. Voor elk overleg lopen zij heen en weer tussen beide departementen.

„Bizar”, zegt Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD). „Dit kabinet vindt dat juist de combinatie van wijkverbetering en integratie zoveel meerwaarde heeft. Maar de ambtenaren vergeten ze dan bij elkaar te zetten. Lachwekkend.”

Vogelaar werkt op het ministerie van VROM, waar zij de kamer van de voormalig staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel, heeft overgenomen. De ambtenaren van de afdeling integratie en inburgering zitten tweehonderd meter verderop op het ministerie van Justitie, waar ze onder het vorige kabinet voor minister Verdonk werkten. Het gaat om ongeveer honderd ambtenaren.

Volgens ingewijden zal de verhuizing van de ambtenaren en de inrichting van hun afdeling niet meer voor 2008 plaatsvinden. Maar een woordvoerder van Vogelaar zegt dat „officieel wordt gekoerst op een verhuizing in december”. Zij stelt dat „bewust de keus is gemaakt om niet ergens in de stad een dependance te huren”, om kosten te besparen. Een woordvoerder van Justitie hoopt dat er op korte termijn een einde aan de situatie komt. Volgens hem is het moeilijk om kantoorruimte te vinden.

Minister Vogelaar is niet gelukkig met de situatie. Als zij met haar integratieambtenaren wil overleggen is een wandeling tussen de twee ministeries noodzakelijk. Bronnen op de departementen spreken van een „idiote” of „onhandige” situatie.

De programmaminister voor WWI is een boegbeeld van Balkenende IV. Aanvankelijk zou de portefeuille integratie en inburgering bevatten, maar Balkenende veranderde dat tijdens het constituerend beraad van zijn ploeg in wonen, wijken en integratie.

De belangrijkste taak van Vogelaar is om orde op zaken te stellen in de probleemwijken van de grote steden. Zij hanteert hiervoor een lijst met veertig geselecteerde wijken in 18 verschillende gemeenten. Voor die wijkverbetering kreeg de nieuwe minister zo’n 400 miljoen euro extra op het jaarlijkse budget van 3.3 miljard euro.