Van Bronckhorst weer thuis bij Feyenoord

Giovanni van Bronckhorst en, als hij medisch wordt goedgekeurd, Kevin Hofland spelen vanaf komend seizoen voor Feyenoord. De 32-jarige Van Bronckhorst komt transfervrij van FC Barcelona over. Hij tekende voor drie jaar.

Voor het jeugdproduct van Feyenoord stond het bij zijn vertrek negen jaar geleden al vast dat hij ooit zou terugkeren bij zijn eerste club. De vraag was alleen wanneer. Van Bronckhorst had in Catalonië nog een contract voor een jaar, maar ook de mondelinge toezegging dat hij na dit seizoen gratis kon vertrekken naar een Nederlandse club. Maar met een andere club dan Feyenoord heeft hij nooit gesproken.

„Ik had het gevoel alles meegemaakt te hebben met Barcelona”, zei Van Bronckhorst gisteren bij zijn voorstelling. Hij werd met de club kampioen in Spanje en won de Champions League. Eerder won hij ook trofeeën met het Schotse Rangers en het Engelse Arsenal. „Nu ik nog fit en krachtig ben, had ik het gevoel dat ik voor Feyenoord moest kiezen.”

Van Bronckhorst beseft dat het een overstap is waaraan hij even zal moeten wennen: van een zekere deelnemer aan de Champions League naar een club die volgend seizoen niet eens Europees voetbal speelt. „Maar het is wel mooi dat er een omslag is sinds de aanstelling van Bert van Marwijk als trainer. Dat had Feyenoord hard nodig.” Van Bronckhorst sprak de afgelopen week zelf twee keer met Van Marwijk. De eerste gesprekken met technisch directeur Peter Bosz dateren al van drie tot vier maanden geleden.

Dat Van Bronckhorst bij Feyenoord weer als centrale middenvelder kan spelen, in plaats van linksback, en een leidende rol krijgt toebedeeld in een overwegend jong elftal, speelde eveneens een rol in zijn beslissing. „Het kan dat mensen in mij geen natuurlijke leider zien. Maar ik heb ondertussen wel de nodige ervaring opgedaan die ik wil overdragen aan de jongeren”, aldus de ex-captain van Oranje. Bosz zei alleszins te verwachten dat Van Bronckhorst jonge talenten als Royston Drenthe en Jonathan de Guzman bij de hand neemt.

Na Andwelé Slory, Luigi Bruins en Tim de Cler is Van Bronckhorst de vierde aanwinst voor Van Marwijk. Met VfL Wolfsburg heeft Feyenoord ook een overeenkomst voor de transfer van centrale verdediger Kevin Hofland. Verder zijn er geruchten over een transfer van aanvaller Roy Makaay en zingt ook de naam van AZ-spits Danny Koevermans rond. Daarop wilde Bosz niet ingaan. Hij stelde wel dat de komst van Van Marwijk de negatieve spiraal waarin Feyenoord zat heeft doorbroken. „Dat moeten we nu alleen nog vertalen naar het veld.”

Bosz blijft bij de ambitie dat Feyenoord volgend jaar bij de eerste vijf moet spelen. Van Bronckhorst hoopt zelfs dat het mogelijk is mee te spelen voor de titel. Met Feyenoord won hij alleen een KNVB beker. „En toen zat ik bij de finale op de bank. Dus ik wil hier in die drie jaar zeker nog een prijs winnen.”

Volg de laatste transfers via www.feyenoord.nl