Scholier hoeft slechts paar dagen op stage

De maatschappelijke stage voor middelbare scholieren gaat geen drie maanden duren zoals in het regeerakkoord staat. Maar waarschijnlijk slechts zes à twaalf dagen. Dat maakte staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) gisteren bekend in de Tweede Kamer.

Na gesprekken met middelbare scholen opteert Van Bijsterveldt slechts nog voor een halve of een hele dag per week stage gedurende drie maanden – zes à twaalf dagen in totaal. Wel zei ze erbij dat ze er graag nog „een schepje bovenop” zou doen. Scholen krijgen de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de uren willen indelen. Het nieuwe kabinet stelt 100 miljoen euro voor de stages beschikbaar.

Tweede Kamerlid Margot Kraneveldt (PvdA) zegt dat ze „liever een korte en goede stage” heeft, dan „een lange en weinig zinvolle”. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie: „Op deze manier is de stage hanteerbaar voor scholen en niet schadelijk voor het curriculum.”

Het CDA en de SP hebben hun bedenkingen bij de oplossing van Van Bijsterveldt. Kamerlid Sander de Rouwe (CDA): „Ik wil wel een stage die blijft hangen bij jongeren. Honderd uur is minimaal wenselijk.” Kamerlid Jasper van Dijk van de SP, die Kamervragen over de kwestie heeft gesteld, voelt zich ,,bij de neus genomen”. „Hiermee wordt het regeerakkoord niet uitgevoerd.”