Ryanair mag Aer Lingus van EU niet overnemen

De Europese Commissie heeft gisteren de overname van de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus door prijsvechter Ryanair, eveneens uit Ierland, geblokkeerd.

„Ons besluit om deze fusie tegen te houden is genomen om Ierse consumenten te beschermen”, aldus Neelie Kroes, de Europees Commissaris voor Mededinging. Volgens Kroes controleren Aer Lingus en Ryanair nu samen 80 procent van alle vluchten vanuit Ierland; het samengaan zou een te groot machtsblok opleveren. „Elk monopolie, zelfs als dat onder de noemer van lage kosten, lage prijzen gaat, is slecht voor de consument. De realiteit is dat de prijzen omhoog gaan en de kwaliteit naar beneden als er geen concurrentie is”, zei Kroes.

Ryanair deed in oktober 2006 een vijandig bod van 1,48 miljard euro op de uitstaande aandelen van Aer Lingus, waarin Ryanair al een belang van 25 procent heeft. Ook de Ierse staat heeft een kwart van de aandelen. De Europese Commissie stelde daarop een onderzoek in, waardoor Ryanair het bod moest intrekken. De topman van Ryanair, Michael O’Leary, zei daarna dat hij opnieuw zou pogen Aer Lingus in te lijven.

O’Leary zag eerder deze week de bui al hangen en kondigde aan dat hij naar de rechter zal stappen om alsnog de overname van Aer Lingus af te dwingen. Volgens O’Leary is de beslissing van Kroes ingegeven door politieke motieven en bedoeld als vriendschappelijk gebaar aan het adres van de Ierse regering. „Wij willen graag van de Commissie vernemen waarom de fusies tussen grotere maatschappijen zoals Air France en KLM en tussen Lufthansa en Swiss wel goedkeuring hebben gekregen, terwijl deze maatschappijen een groter marktaandeel hebben op hun luchthavens dan de combinatie van Ryanair en Aer Lingus zou krijgen in Dublin”, zei O’Leary.

Ryanair betwist de getallen van de EU. O’Leary gaat ervan uit dat zijn bedrijf na overname van Aer Lingus 60 procent van de Ierse markt in handen zou hebben en niet 80 procent. De bestuursvoorzitter van Aer Lingus, John Sharman, zei gisteren blij te zijn met de uitspraak.