Journalist gaat actievoeren voor beleggers

Journalist Jan Maarten Slagter wordt de nieuwe directeur van de activistische aandeelhouder van het eerste uur, de Vereniging van Effectenbezitters.

Jan Maarten Slagter
Jan Maarten Slagter

Peter Paul de Vries heeft een opvolger. Jan Maarten Slagter, nu nog correspondent van Het Financieele Dagblad in Londen, wordt de nieuwe directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij volgt De Vries, die zijn vertrek in februari bekendmaakte, per 1 oktober op. Slagter (37) werkt sinds 1998 bij de zakenkrant, waar hij de kapitaalmarkten en de banken volgde, voor hij in 2004 naar Londen vertrok.

Voor zijn overstap naar de journalistiek werkte Slagter als advocaat bij het kantoor Loeff Claeys Verbeke. Deze maatschap is inmiddels opgesplitst in Allen & Overy en Loyens & Loeff. Slagter studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden en hield zich als advocaat vooral bezig met fusies, overnames en reorganisaties.

Deze kennis zal hem goed van pas komen in zijn nieuwe functie. De VEB is de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé woordvoerder van particuliere beleggers. De organisatie, tot nu toe vooral in de persoon van voorman De Vries, staat op de barricades als ze vindt dat er niet goed wordt gezorgd voor de belangen van aandeelhouders.

De Vries vocht grote (juridische) gevechten uit met bijvoorbeeld internetaanbieder World Online en bouwbedrijf HBG. Het meest recente voorbeeld van de invloed en daadkracht van de VEB was te zien in de overnamestrijd rond ABN Amro. De Vries speelde een prominente rol tijdens de aandeelhoudersvergadering van de bank. Hij rende de zaal door naar het podium toen hij het woord niet kreeg van president-commissaris Arthur Martinez en was een van de luidste criticasters van het bestuur.

Het was ook de VEB die de dag na deze vergadering naar de ondernemingskamer stapte met de eis dat de bank de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle aan de aandeelhouders moest voorleggen ter goedkeuring. De Vries kreeg gelijk en gaf de overnamestrijd om de bank een nieuwe wending – al valt te bezien of de Hoge Raad deze uitspraak handhaaft. Het is de vraag of Slagter dezelfde agressieve en prominente positie zal innemen als zijn voorganger. In een persbericht vanmorgen zei hij alleen dat hij de organisatie verder wil laten groeien en dat hij zijn plannen in de eerste maanden na zijn aantreden zal uitwerken.

Het ziet ernaar uit dat de VEB een andere richting wil inslaan. Een van de redenen dat De Vries na twaalf jaar vertrok, is dat de organisatie meer dienstverlener wil worden voor haar achterban en minder een actiegroep. „We gaan in de toekomst minder de barricades op. Ik ben meer van de harde actie”, zei De Vries toen.

Wat De Vries gaat doen is nog niet bekend. De VEB zei vanmorgen dat hij de beslissing hierover uitstelt tot na 1 oktober. Wel zal hij vooralsnog het voorzitterschap van de Europese belangenorganisatie Euroshareholders blijven vervullen en kan hij op verzoek van de nieuwe directeur enkele activiteiten blijven verrichten voor de VEB.