Sluipschutters op de daken

‘Wimbledon sniper fear’, kopte de Evening Standard voor aanvang van het toernooi.

Sluipschutters zouden het gemunt hebben op de dakloze en dus kwetsbare royal box.

Een veiligheidsagent houdt toezicht bij de wedstrijd tussen Tim Henman en Carlos Moya, maandag op het centre court. Foto Reuters A security guard watches as Britain's Tim Henman (top) plays a shot to Spain's Carlos Moya on the centre court at the Wimbledon tennis championships in London June 25, 2007. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN)
Een veiligheidsagent houdt toezicht bij de wedstrijd tussen Tim Henman en Carlos Moya, maandag op het centre court. Foto Reuters A security guard watches as Britain's Tim Henman (top) plays a shot to Spain's Carlos Moya on the centre court at the Wimbledon tennis championships in London June 25, 2007. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN) REUTERS

Elke keer als melkbezorger Mick Lennon langs de slagboom van de Londense appartementsgebouwen Burleigh House en Somerset House rijdt, moet hij er aan denken: die episode uit de Britse misdaadserie The professionals, waarbij een sluipschutter vanaf een hoog flatgebouw een buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder probeert uit te schakelen tijdens de finale op Wimbledon. „Niet dat ik bang ben, hoor”, grinnikt Lennon. „Maar de berichtgeving van de afgelopen dagen zet je wel aan het denken.”

Aan de vooravond van het grandslamtoernooi publiceerde de Evening Standard een geruchtmakend artikel op de voorpagina onder de kop ‘Wimbledon sniper fear’. Volgens de Londense kwaliteitskrant voert de politie dezer dagen een grootschalige veiligheidsoperatie uit omdat onrust is ontstaan over de kwetsbaarheid van de royal box.

Net als de rest van het centre court is dit vip-gedeelte tijdelijk dakloos wegens grootscheepse renovatiewerkzaamheden voor het toernooi van 2009. En dat leidt volgens de krant tot onaanvaardbare risico’s voor genodigden als de aartshertog van Kent, de hertogin van Gloucester en een keur aan hoogwaardigheidsbekleders en sportidolen. „Vanaf de daken van Burleigh House en Somerset House heb je uitstekend zicht op de royal box”, schrijft de krant. „En dat op slechts 130 meter ligging. Vrij spel voor scherpschutters dus.”

Sinds de terroristische aanslagen van 2001 in de Verenigde Staten en de bomaanslagen in de Londense metro, twee jaar geleden, zijn de veiligheidsmaatregelen op het grandslamtoernooi aanzienlijk verscherpt. Meegebrachte tassen worden bij de ingang grondig geïnspecteerd. Overal in het park patrouilleren agenten die bezoekers waar nodig fouilleren. En de spelers en speelsters worden tijdens hun gang van de kleedkamer naar de baan omringd door bodyguards. „Elk jaar wordt de situatie op Wimbledon opnieuw tegen het licht gehouden”, vertelt hoofdinspecteur Graham Thomson van de Metropolitan Police. „En ook de royal box nemen we uiteraard in ons onderzoek mee.” Op de veiligheid in en om de twee appartementsgebouwen wil Thomson niet ingaan. Evenmin wil hij bevestigen of de politie de complexen met verrekijkers in de gaten houdt, zoals de Evening Standard schrijft.

Een bezoek aan de ruim veertig jaar oude torens – vraagprijs om en nabij de 500.000 pond (ruim 700.000 euro) per flat – brengt weinig duidelijkheid. Bij de entree van Burleigh House wordt weliswaar gemeld dat het gebouw met camera’s is beveiligd en dat de beelden voor ‘eigen doeleinden’ worden gebruikt, maar bezoekers worden niet ondervraagd of gefouilleerd. De paar bewoners die het complex betreden of verlaten, wensen niet te reageren op de berichtgeving. „Ik ben geïnstrueerd om mij van commentaar te onthouden”, zegt een van hen na lang aandringen. „U kunt zich het beste wenden tot de opzichter.”

Die noemt de berichtgeving „een storm in een glas water”. Andrew Golding geeft toe dat de vip-box er sinds de verbouwingswerkzaamheden kwetsbaar bij ligt, maar dat betekent volgens hem niet dat de daken van Burleigh House en Somerset House vrij toegankelijk zijn. „Als iemand tijdens Wimbledon het dak op wil – dan denk ik bijvoorbeeld aan onderhoudspersoneel – heeft hij eerst toestemming van de politie nodig. De deur naar het dak is afgesloten en er zit alarm op. Je moet van goeden huize komen om daar langs te komen. Zelfs ik kom het dak niet op zonder politie-escorte.”

Een woordvoerder van Wimbledon wil zich niet uitspreken over de veiligheidssituatie op het grandslamtoernooi. „De politie heeft de zaak onder controle. Daar wil ik het graag bij houden.”

Volg het tennistoernooi: www.wimbledon.org