KFOR vreest geweld op Merelveld

Morgen precies 618 jaar geleden vond in Kosovo de Slag op het Merelveld plaats. Door Servië geleide legers gingen er ten onder tegen de Turken. En omdat Servische paramilitairen dat willen herdenken, brengt de NAVO morgen haar vredesmacht in Kosovo, KFOR, in de hoogste staat van paraatheid: zij is bang voor rellen met Albanezen en wil de herdenking verhinderen.

De paramilitairen die de herdenking willen houden op het slagveld van die 28ste juni 1389, het Merelveld nabij de Kosovaarse hoofdstad Priština, zijn de leden van een dit jaar opgerichte militie van oorlogsveteranen, de Garde van Prins Lazar. Die Garde wil de wapens opnemen om te verhinderen dat Kosovo onafhankelijk wordt. Volgens Servische bronnen zijn al tientallen leden van de militie Kosovo binnengedrongen.

KFOR maakte gisteren duidelijk de herdenking niet te tolereren. „Het is volstrekt evident dat KFOR geen enkele paramilitaire structuur in Kosovo zal accepteren”, aldus de Duitse commandant, generaal Roland Kather. „Als ze komen, is duidelijk dat we in actie moeten komen en dat zullen we ook doen.”

De politie in Kosovo arresteerde het afgelopen weekeinde twee Kosovo-Albanezen die pamfletten uitdeelden van het schimmige Albanese Nationale Leger. Op de pamfletten werd aangekondigd dat dat de Garde van Prins Lazar „met kogels” zal worden ontvangen.

In de Servische mythologie is de Slag op het Merelveld – waarbij de Servische vorst Lazar sneuvelde – een beslissend moment in de Servische geschiedenis: op 28 juni 1389 begon de Turkse overheersing die bijna vijfhonderd jaar zou duren, maar begon tegelijkertijd een uiteindelijk succesvol proces van Servisch overleven tegen alle verdrukking in. (Reuters)