Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Ik zal niet in reclamespotjes gaan optreden’

Gerrit Zalm (55) kondigde gisteren zijn eerste post-ministeriële functies aan. Daar was lang over gespeculeerd. Het wordt een deeltijdbaan bij de DSB Bank en nog twee adviseursschappen.

Gerrit Zalm, vanaf maandag chief economist bij DSB Bank. Foto Roel Rozenburg DEN HAAG: 27 MEI 2003 Minister Zalm (Financien) FOTO TWEEDE CAMERA/HANSKOUWENHOVEN/ROEL ROZENBURG
Gerrit Zalm, vanaf maandag chief economist bij DSB Bank. Foto Roel Rozenburg DEN HAAG: 27 MEI 2003 Minister Zalm (Financien) FOTO TWEEDE CAMERA/HANSKOUWENHOVEN/ROEL ROZENBURG Rozenburg, Roel;Kouwenhoven, Hans van

Nog drie dagen vrij. Dan begint Gerrit Zalm aan zijn nieuwe baan. Per 1 juli treedt de voormalige minister van Financiën in dienst bij DSB Bank, de kredietverlener van Dirk Scheringa. Als chief economist, voor twee dagen in de week.

Wat is dat, een ‘chief economist’?

„Het is een nieuw bedachte functie. Ik ga me bezighouden met de strategie van het bedrijf, gericht op expansie, in Nederland en internationaal. Dat die op een goede en verantwoorde manier verloopt. Ook zal ik me bemoeien met de uitbreiding van de kredietregistratie voor mensen die geld willen lenen. Niet alleen consumptieve schulden, maar ook huur- en energieschulden bijvoorbeeld. Over dat voorstel heb ik als minister al met Scheringa contact gehad. Het plan is mede op zijn initiatief voorgesteld.”

Scheringa zal u, als bekende Nederlander, vast ook inzetten voor de marketing.

„O nee, ik ga niet optreden in reclamespotjes.”

Wanneer bent u met DSB gaan praten?

„Vorig najaar heeft Scheringa eens in de pers geroepen dat hij in mij een goede commissaris zag. Of anders had hij wel een andere functie voor mij bij zijn bedrijf in het hoofd gehad. Niet lang na mijn aftreden, eind februari, is hij hierop teruggekomen. Vorige maand hebben we voor het eerst concreet gesproken.”

Hebben andere banken u ook gepolst?

„Ik ga niet mijn volledige sollicitatie-programma onthullen, maar er zijn meer gesprekken geweest, met andere bedrijven. Sommige lopen nog. DSB is wat ik wilde. Ik beschouw dit, met twee dagen in de week, als mijn belangrijkste deeltijdbaan.”

U wordt geen lid van de raad van bestuur. Aarzelde De Nederlandsche Bank met de vereiste verklaring van geen bezwaar?

„Nou, ik vermoed dat ik die wel zou hebben gekregen. Maar nee, het is even ter sprake geweest. Als directielid draag je volledige verantwoordelijkheid. Dat kan niet in twee dagen, vind ik.”

Als minister hebt u ooit de reclames van DSB misleidend genoemd; zij spiegelden verkeerde fiscale voordelen voor. De AFM is er scherper op gaan letten. Ziet u hier geen problemen meer?

„Er is al veel aangepast in haar reclame-uitingen, en DSB werkt er nog steeds hard aan. Of AFM nog met DSB hierover in de clinch ligt, weet ik niet. Ik heb geen sancties voorbij zien komen.”

U was als minister voor openheid van topbeloningen. Hoeveel gaat u verdienen?

„Genoeg. Maar ik laat me er verder niet over uit.”

Ligt het in de lijn van wat DSB aan zijn bestuursleden betaalt, gemiddeld 329.000 euro? Naar rato zou u dan op 130.000 zitten.

„Ik heb me niet verdiept in de salarissen van de zittende bestuursleden.”

Biedt DSB nog interessante secundaire arbeidsvoorwaarden? Seizoenskaartje AZ?

„Daar hebben we het niet over gehad, maar ik neem aan dat het niet moeilijk zal zijn om af en toe een voetbalwedstrijd te bezoeken. Ik ben al eens met Scheringa mee geweest naar AZ-Feyenoord. Maar voor voetbal heb ik slechts een gematigde belangstelling. Dat geldt ook voor schaatsen [de andere sport die DSB sponsort, red.] Wel deel ik zijn smaak voor beeldende kunst: het magisch realisme. Ik moet zijn Scheringa Museum in Spanbroek snel maar eens bezoeken.”

U kondigde gisteren ook adviseursschappen aan bij accountantskantoor PWC en bij Wigo4it, het samenwerkingsverband van de sociale diensten in de vier grote steden. Wat houden die functies in?

„Bij PWC wordt ik intern adviseur, op gebied van administratieve lasten en strategie. Dat zal me één dag in de week kosten. Het advieswerk bij die sociale diensten is vooral gericht op automatisering. Ik denk dat ik hier en daar een zetje zal kunnen geven, richting wethouders of het ministerie. Dit zal me 1 à 2 dagen per kwartaal bezighouden.”

Dan houdt u nog genoeg tijd over voor andere functies en uw lucratieve lezingen?

„Dat laatste zal wel wat minder worden nu. Het was nooit mijn bedoeling om daar m’n brood mee te verdienen. Overigens houd ik ook geregeld gratis lezingen. Verder hoop ik deze zomer nog een of twee functies bekend te maken, waaronder iets internationaals. Dan zit ik wel zo’n beetje aan mijn taks.”