‘Geen wijziging in Afghanistan’

De strategie van de westerse troepen in Afghanistan om burgerdoden te voorkomen volstaat en behoeft geen aanpassing. Dat heeft de Amerikaanse brigadegeneraal Joseph Votel gisteren op de Amerikaanse basis Bagram gezegd tijdens een persconferentie.

Volgens Afghaanse mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties is het aantal burgers dat in de eerste vijf maanden van dit jaar door internationale troepen is gedood even hoog als het aantal burgerslachtoffers dat door Talibaan en andere opstandelingen is gemaakt. Persbureau AP heeft 203 slachtoffers van westers geweld geteld, tegenover 178 slachtoffers van Talibaan. De Nederlandse commandant der strijdkrachten Dick Berlijn kondigde maandag aan dat de Afghaanse VN-missie UNAMA onderzoek zal doen naar burgerslachtoffers die zijn gevallen bij de gevechten van Nederlandse NAVO-militairen rond Chora in Uruzgan, begin vorige week. President Hamid Karzai beklaagde zich zaterdag bij de NAVO-stabilisatiemacht ISAF en de door de Amerikanen geleide antiterreurmissie Enduring Freedom over hun „onachtzaamheid”. Volgens zijn telling waren er binnen tien dagen negentig burgers gedood door westers vuur.

Votel is ondercommandant van ISAF in Oost-Afghanistan en heeft een hoge positie binnen Enduring Freedom. De twee missies meldden enkele weken geleden hun acties onderling beter te willen coördineren om burgerslachtoffers te voorkomen. Vorige week veroordeelde een consortium van bijna honderd Afghaanse en internationale hulporganisaties het „disproportionele geweld” van met name de Amerikaanse militairen van Enduring Freedom.

Volgens Votel is het „absoluut onwaar” dat westerse militairen meer burgers hebben gedood dan de Talibaan.

„We gaan niet over op nieuwe procedures. We denken dat de procedures die we nu hanteren goed zijn, dat ze werken”, aldus Votel. „We moeten vertrouwen op onze opleiding. We moeten erop vertrouwen dat onze leiders met hun ervaring in het veld de juiste beslissingen nemen.”

Karzai vindt dat ISAF en Enduring Freedom hun acties beter moeten afstemmen met Afghaanse strijdkrachten en politie, omdat die het terrein beter kennen en dus het risico op burgerdoden verkleinen.

Votel erkende gisteren dat ISAF vorige week vanuit de oostelijke provincie Paktika raketten heeft afgevuurd op madrassa’s (koranscholen) in de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan. Daarbij zijn volgens Pakistaanse autoriteiten tien onschuldige burgers gedood. ISAF had eerder excuses aangeboden en gezegd dat de beschieting een vergissing was. (AP, Reuters)