Advies: poker is net zoiets als bingo

Het College van toezicht op de kansspelen adviseert het ministerie van Justitie om poker in de Wet op de kansspelen gelijk te stellen aan bingo. Daarmee mogen pokerwedstrijden onder voorwaarden ook buitenshuis worden gehouden. Dat blijkt uit een publicatie van gisteren van het college.

Het aanbieden van pokerspellen op internet en in clubs of cafés is verboden. Alleen Holland Casino mag dat. Met een groepje vrienden pokeren mag, mits in besloten kring. Een bingo mag worden georganiseerd door een club, maar alleen als de bijeenkomst van tevoren is aangemeld bij de gemeente. De prijzen mogen per spelronde niet meer waard zijn dan 350 euro en per bijeenkomst niet meer dan 1.400 euro.

Het ministerie werkt aan een nieuwe Wet op de kansspelen. „Om tegemoet te komen aan de vraag naar legaal pokeren met kleine inzetten adviseren wij het ministerie poker in de nieuwe wet onder dezelfde regels te brengen als bingo”, aldus het college.

Justitie laat in een reactie weten daar erg terughoudend mee te zijn. „Wij verwachten dat zo’n maatregel een behoorlijk aanzuigende werking heeft, terwijl we juist een restrictief kansspelbeleid voeren”, zei een woordvoerder van het ministerie vandaag.

Uit een onderzoek van het college blijkt dat ruim 800.000 Nederlandse jongeren pokeren. Daarvan speelt 31 procent meer dan een keer per maand, en gemiddeld 3,5 uur per week. Een kwart speelt op internet.

Het college heeft deskundigen gevraagd naar verslavingsrisico’s. „Hoewel deskundigen problemen met poker in de toekomst niet uitsluiten, ziet men op dit moment nauwelijks aanwijzingen voor grootschalige problemen”, aldus het onderzoek. (ANP)