Rokersbaby rookt passief zwaar mee

Rotterdam. Baby`s met minstens één rokende ouder hebben soms ongekende hoeveelheden van het nicotine-afbraakproduct cotinine in hun urine, gemiddeld 39 milligram (per mmol creatinine in de urine) met uitschieters naar meer dan 200 milligram. Dat is net zoveel als een flinke roker. Bij baby`s van niet-rokers schommelt de cotinineconcentratie rond 5 milligram. Volgens de publicatie in Archives of Disease in Childhood is een rokende moeder de belangrijkste factor. Passief rokende baby`s komen uit armere gezinnen met een slecht verwarmd huis. Vaak slapen ze ook bij moeder in bed. In de winter was de cotinineconcentratie bij de baby`s hoger. Dat wijst allemaal op een rol van slechte ventilatie. Dezelfde factoren duiken ook op bij wiegendood, het zonder aantoonbare oorzaak overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby in wieg of bedje.