‘Eerder bod kwam niet in de buurt’

President-commissaris Jan Kalff van Stork is opgelucht dat er eindelijk een oplossing is voor het conflict tussen het industriële concern en zijn grootaandeelhouders.

Jan Kalff Foto Roger Cremers Nederland, Blaricum, 26-10-2006 Jan Kalff, Former Chairman of the Managing Board, ABN AMRO Holding N.V./ABN AMRO Bank N.V. International Advisory Committee, Federal Reserve Bank of New York Mr. Kalff also serves on the Supervisory Boards of Concertgebouw N.V., Hagemeyer N.V., Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V., N.V. Luchthaven Schiphol and Stork N.V. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Jan Kalff Foto Roger Cremers Nederland, Blaricum, 26-10-2006 Jan Kalff, Former Chairman of the Managing Board, ABN AMRO Holding N.V./ABN AMRO Bank N.V. International Advisory Committee, Federal Reserve Bank of New York Mr. Kalff also serves on the Supervisory Boards of Concertgebouw N.V., Hagemeyer N.V., Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V., N.V. Luchthaven Schiphol and Stork N.V. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Was u verrast dat Candover zich meldde?

„Nee, eigenlijk niet. Door alle commotie was de onderneming ook in een positie dat ze aantrekkelijk is voor private equity. En er is natuurlijk veel geld beschikbaar bij die investeringsmaatschappijen.”

Maar een jaar geleden bij het onderzoek naar een vertrek van de beurs kwam Stork er niet uit met dergelijke private-equityfirma’s.

„Aanvankelijk hebben toen wel diverse partijen naar de mogelijkheden gekeken, maar er bleef maar een handvol over. Daarvan was er eigenlijk maar één min of meer serieus. Ze zijn nooit in de buurt gekomen van wat Candover nu biedt.”

Heeft u de afgelopen maanden met meer partijen gesproken?

„Ja, er zijn meer partijen die belangstelling hebben getoond. Maar ik ben onder de indruk van de klasse waarmee Candover heeft geopereerd. En ik heb toch echt al veel meegemaakt. Dit was een verademing na alle ervaringen die we in het verleden hebben gehad.”

Heeft u hard moeten onderhandelen om de strategie van Stork ongewijzigd te laten?

„Dat is geen discussiepunt geweest. In de eerste brief die ze hebben gestuurd, schreven ze al dat ze de strategie ongewijzigd wilden laten. En ze willen dat de hele raad van bestuur aanblijft. Dat zegt ook veel.”

Krijgen de bestuurders nu een bonus, omdat ze de situatie met deze verkoop opgelost hebben?

„Nee, dat hebben we nooit overwogen. Wel zullen ze zich, zoals gebruikelijk, inkopen in het bedrijf. Maar daar hebben ze nog nauwelijks over gesproken met Candover.”

Heeft het moeite gekost om de hedgefondsen Centaurus en Paulson te laten instemmen?

„Daar is natuurlijk wel even over gepraat. Maar het is me niet tegengevallen zoals ze zich hebben opgesteld. Het is ook voor hen een mooi bod. Natuurlijk hebben ze de aandeelhouders een mooiere prijs voorgespiegeld. Maar als aandeelhouder ben je altijd optimistisch.”

Bent u zelf nog intensief bij deze verkoop betrokken geweest of heeft u het over moeten laten aan de drie supercommissarissen?

„Ik ben er de afgelopen maanden iedere dag mee bezig geweest. De raad van bestuur heeft de onderhandelingen gevoerd en heeft de financiering geregeld. Omdat ze zelf aanblijven, moet de raad van commissarissen daar met andere ogen naar kijken en er goed op toezien. Dat heb ik gedaan. De drie bijzondere commissarissen hebben vooral de gesprekken gevoerd met Centaurus en Paulson. Zo hebben we er gezamenlijk aan gewerkt.”