Supermarktsouvenirs

Mijn vakanties zijn altijd te kort. Misschien is dat de reden dat ik minstens de helft ervan doorbreng met het verzamelen van culi-souvenirs. Vanaf dag één begin ik te hamsteren en op de laatste dag plan ik steevast een middag supermarkt in. Tijdens de terugreis verheug ik me mateloos op het uitpakken van mijn koffers. Eenmaal thuis probeer ik met behulp van al dat lekkers die miezerige tien dagen te rekken tot het sprekend een drieweekse reis lijkt.

Zo te lezen op mijn nrc.nl/kokenetc , ben ik daarin niet de enige. Afgelopen vrijdag stelde ik deze vraag: wat neem je mee uit de supermarkt in Frankrijk, Engeland, Zweden, Spanje, of waar je dan ook op vakantie gaat? En wat maak je daar dan vervolgens thuis mee? Daarop stroomde het blog vol met delicatessen uit Europa en ver daarbuiten. Leuk, want deze week wil ik een inventarisatie maken van de beste supermarktsouvenirs. Uiteraard kun je nog de hele week meepraten over dit onderwerp en jouw boodschappenlijstje en recepten opsturen.

Ik bijt vandaag het spits af met Portugal. Twee jaar geleden woonde ik drie maanden met mijn gezin in Corotelo, een dorpje van niks in de Algarve. Omdat we er met de auto naartoe waren gereden, kon er ook veel mee terug. Ik had in de loop van ons verblijf al het nodige bij elkaar gesprokkeld. In Almodovar, in de bergen van de Alentejo, had ik een onvergetelijk boterige presunto de porco preto (rauwe ham van een scharrelend bosvarken) vacuüm laten trekken. Op de feestelijke paasmarkt in Sao Bras de Alportel had ik een kraam met marmelada (kweeperengelei), doces de amendoa (marsepein) en morgado de figo (gedroogdevijgenpasta) leeg gekocht. En her en der had ik flessen olijfolie, honing en, eveneens vacuümverpakte, schapenkaasjes gescoord.

De dag voor vertrek reed ik voor het echt grote inslaan naar de Jumbo-hypermercado in het Forum Algarve, vlak boven Faro. Op mijn lijstje: piri piri (rode peperpasta, lekker voor bijna alles, maar vooral voor kip piri piri), Moscatel de Setubal (cognackleurige zoete muskaatwijn, gekoeld een verslavend aperitief, vooral als-ie 10 jaar oud is), doce de gila (jam van spaghettipompoen, voor al uw Portugese amandeltaarten), pasta sardinhas (sardineboter in kleine kuipjes, eeuwig houdbaar en lekker voor op brood en toastjes), caldo de galinha de campo (bijzonder smakelijke kippenbouillonblokjes van Knorr) en bacalhao (klipvis ofwel gedroogde kabeljauw).

Ik kocht nog veel meer – de auto zakte halverwege Spanje bijna door zijn assen – maar daarvoor is deze week helaas te kort (ik voel een Portugalweek aankomen). Liever geef ik je nog het recept voor arroz com coentros (rijst met koriander) zoals ik dat leerde maken van een van de inwoners van Corotelo, Rosario. Mét die lekkere bouillonblokjes.

Fruit voor 2 personen een fijngesneden knoflookje en sjalotje in een eetlepel olijfolie. Verkruimel er een half kippenbouillonblokje boven en laat even mee fruiten. Voeg een halve liter kokend water toe en 150 gram rijst en kook die, zonder deksel in ongeveer 20 minuten gaar. Schep er voor het serveren een handje fijngesneden koriander door.

Welke supermarktsouvenirs neem jij mee terug van vakantie? nrc.nl/kokenetc