Retour Den Haag-Brussel

Camiel Eurlings is lean and mean. Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.2.7 Minister Eurlings. © foto Roel Rozenburg
Camiel Eurlings is lean and mean. Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.2.7 Minister Eurlings. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Kamervoorzitter Wilders is heel aardig voor de SP

Geert Wilders, fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid, laat zichzelf graag zien als politieke buitenstaander. Het verschil tussen „de gewone burger” en „de Haagse elite” is gigantisch, zo zegt hij geregeld. Politici schuiven elkaar baantjes toe, luisteren niet naar de burger, spelen een Haags spel. „Alsof Pim Fortuyn nooit bestaan heeft”, schreef hij in maart nog. Maar in de Tweede Kamer is alles anders. Daar doet Wilders gewoon mee. Bij het toeschuiven van de beste baantjes heeft Wilders die van vierde ondervoorzitter gekregen. Donderdagavond mocht hij op de stoel van Kamervoorzitter Verbeet (in zijn woorden: „die tante van de Partij van de Arbeid”) zitten en een debat leiden. Wilders bleek een uiterst correcte voorzitter. SP’er Marianne Langkamp hield haar maiden speech, haar eerste plenaire toespraak. De Haagse mores willen dat de andere Kamerleden de maiden speecher niet mogen onderbreken en dat de voorzitter na afloop iets aardigs zegt. Wilders hield zich daar keurig aan: „Ik dank mevrouw Langkamp voor haar doorwrochte verhaal”, zei hij. „Ik hoop dat zij mij toestaat, haar als eerste te feliciteren met het houden van haar maiden speech. Ik schors daarna de vergadering een paar minuten voor de terechte felicitaties.” (GV)

Eurlings wil praten over draaischijf en natte as

Het gaat niet goed met de „ruggengraat van Nederland” (de A4 tussen Amsterdam en Den Haag), de „draaischijf van Nederland” (Utrecht) en de „natte as van Nederland” (recreatie en natuur in het Groene Hart) legde minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) vrijdag uit.

De problemen die de Randstad onleefbaar dreigen te maken (files, onbetaalbare woningen, een verslechterend leefklimaat), zijn al jaren bekend. Waarom er niets aan gebeurt is voor elke commissie en adviesgroep die zich over het probleem gebogen heeft duidelijk: ‘bestuurlijke drukte’. Haags jargon voor allerlei overheidsinstanties die slecht samenwerken, elkaar tegenwerken of negeren, waardoor maatregelen stranden in eindeloze overleggen.

De oplossing van Eurlings: een conferentie waar al die overheden gaan praten over welke problemen nou echt opgelost moeten worden. Dít bestuurlijk overleg zal wel iets opleveren, denkt Eurlings. Want als iemand dwarsligt, dan zal de minister dat hardop zeggen, en als dat niet helpt gaat hij „doorpakken”. De minister wil ook een OV-autoriteit oprichten om meer samenhang in het openbaar vervoer te regelen. En die bestuurlijke drukte dan? Geen probleem, zei Eurlings: „Dit wordt een lean and mean club.”

Het nieuwe devies van samenwerkende overheden was nog niet geheel doorgedrongen tot het kabinet zelf. Eurlings mocht zichzelf als aanvoerder van Randstadoplossingen benoemd hebben, minister Cramer (VROM, PvdA) had een eigen powerpoint presentatie met bijbehorende brochure over de Randstad in 2040.

Wie niet zo veel zin heeft in grote infrastructurele projecten, hoeft de hoop nog niet op te geven. Want, zei Eurlings: „Als we besluiten geen besluit te nemen is dat ook een besluit”. (DS)

Bijdragen: Derk Stokmans en Guus Valk