Proces Taylor opnieuw vertraagd

Charles Taylor is vandaag bij de hervatting van zijn proces in Den Haag wederom niet verschenen. Omdat hij nog geen nieuwe advocaat heeft, heeft het proces opnieuw vertraging opgelopen. Vandaag had de aanklager eigenlijk de eerste getuige willen oproepen.

De Liberiaanse oud-president en krijgsheer staat terecht voor elf aanklachten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002). Zijn proces vindt plaats in de gebouwen van het Internationale Strafhof in Den Haag. Hij gaf vanochtend geen reden voor zijn afwezigheid.

Op 4 juni ontsloeg hij op de openingszitting per brief zijn advocaat. Hierna had het kantoor van de verdediging, dat onder de griffie van het hof valt en erop toeziet dat de verdachte een eerlijk proces krijgt, een nieuwe advocaat moeten zoeken. Dat is door tijdgebrek niet gelukt, zei hoofd van het kantoor Vincent Nmehielle vandaag.

Taylor liet op 4 juni weten zichzelf te willen verdedigen, maar rechter Julia Sebutinde ontnam hem dat recht. „Iemand kan niet zichzelf verdedigen als hij niet ter zitting verschijnt.” Nmehielle legde uit dat hij van waarnemend griffier Herman von Hebel geen toestemming had gekregen om direct na de schorsing op 4 juni naar Den Haag te vertrekken om met Taylor over zijn bezwaren tegen de voorzieningen te spreken.

Sebutinde toonde zich geïrriteerd: „We hebben de griffie meerdere keren gewaarschuwd voor mogelijke vertraging en nu zijn onze ergste angsten uitgekomen. We betreuren het dat de vertraging door een instituut binnen het hof tot stand is gekomen.” Het kantoor van de verdediging moet nu voor 3 juli een nieuwe advocaat vinden. Als dat niet lukt moet een advocaat van het kantoor zolang de verdediging op zich nemen.