Noord-Korea hervat overleg kernwapens

De onderhandelingen over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma worden hervat. Dat is mogelijk geworden nu de regering in Pyongyang vanochtend heeft bevestigd dat het „lastige probleem” van bevroren Noord-Koreaanse tegoeden bij de Banco Delta Asia „volledig” is opgelost. Morgen reist een team van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) naar Noord-Korea om afspraken te maken over sluiting van de kerncentrale bij Yongbyon.

Noord-Korea bevestigde de ontvangst, via tussenkomst van een Russische bank, van een bedrag van tussen de 20 en 25 miljoen dollar. Dat geld stond op rekeningen bij de Banco Delta Asia in Macau, en werd eind 2005 door de Verenigde Staten ‘besmet’ verklaard omdat het om drugsgelden en ander crimineel geld zou gaan.

De kwestie had tot nu toe de uitvoering verhinderd van een akkoord dat in februari in Peking werd gesloten over stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, in ruil voor economische hulp aan het land. Behalve de beide Korea’s zijn de verenigde Staten, China, Japan en Rusland betrokken bij dit zogenoemde ‘zespartijenoverleg’.

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanochtend weten dat zijn land het nu binnengekregen bedrag zal besteden aan „het verbeteren van de levensomstandigheden van onze bevolking en andere humanitaire projecten”. Hij zei ook dat Noord-Korea nu de eerder gedane toezeggingen zal nakomen, onder andere die over het stilleggen van de centrale bij Yongbyon.

Deskundigen waarschuwen dat er, ondanks het oplossen van het financiële probleem, nog een lange weg is te gaan. Het stilleggen van de kerncentrale, eventueel gevolgd door een ontmanteling, is een eerste stap in het raamakkoord dat in februari werd gesloten. (AFP, Reuters, AP)