Marion Jones na affaires platzak

Voormalig sprintkoningin Marion Jones (31) is nagenoeg platzak. Dit maakt de Amerikaanse krant Los Angeles Times op uit gerechtelijke stukken die de krant heeft kunnen inzien.

De topatlete voerde de afgelopen jaren diverse rechtszaken om haar naam te zuiveren in een aantal dopingaffaires. In 2003 raakte ze betrokken bij het BALCO-schandaal, waarin topatleten werden beschuldigd van dopegebruik. Jones hield vol onschuldig te zijn, en klaagde BALCO-eigenaar Victor Conte op haar beurt aan wegens smaad. De sprintster begon weer wedstrijden te lopen, tot bij de Amerikaanse kampioenschappen van 2006 sporen van epo in haar urine werden gevonden.

Jones won in 2000 in Sydney vijf olympische medailles, waaronder drie keer goud. Tussen 1997 en 2001 werd ze vijf keer wereldkampioen. Jones verdiende rond de 60.000 euro per wedstrijd, werd als eerste vrouwelijk atlete miljonair en werd door het blad Vogue uitgeroepen tot The New American Hero.

Na de dopeaffaires presteerde ze minder goed en raakte ze sponsors kwijt. Rechtszaken kostten haar miljoenen. Volgens de LA Times zou Jones afgelopen jaar zelfs haar droomhuis met een waarde van 2 miljoen euro aan de bank hebben moeten overdragen. Haar totale vermogen zou nog slechts 1.500 euro bedragen.