Greg. Aangenaam. (Iphone: min 4)

Vanochtend om 5:15 gaat mijn telefoon. Het is Greg Packer. „Ik ben er. Sta voor de Apple-winkel op Fifth Avenue. Ze hebben barricades neergezet maar ik zit er.” Greg Packer is een interessante kerel maar dat wist ik vorige week nog niet toen ik reageerde op een oproep op de Marktplaats-achtige site Craigslist. Greg bood

iphone.jpg
Vanochtend om 5:15 gaat mijn telefoon. Het is Greg Packer. „Ik ben er. Sta voor de Apple-winkel op Fifth Avenue. Ze hebben barricades neergezet maar ik zit er.”

Greg Packer is een interessante kerel maar dat wist ik vorige week nog niet toen ik reageerde op een oproep op de Marktplaats-achtige site Craigslist. Greg bood zich aan om tegen betaling in de rij te gaan staan voor de Iphone.

Ik mailde hem, hij belde me en ik wees zijn verzoek om 500 dollar te betalen zodat hij voor me in de rij kon gaan liggen af. Ik vond hem te duur.

Ik probeer vrijdagavond een Iphone te bemachtigd zodat ik het toestel direct kan testen. Daarom ook mijn verzoek: wat wil je weten over de functionaliteit van het apparaat? Leeft de telefoon die pas eind dit jaar in Nederland verschijnt ook in Europa?

Apple geeft slechts aan een zeer beperkte groep journalisten een recensie-exemplaar en ik heb geen tijd een hele week te gaan zitten wachten zodat ik vrijdagavond om zes uur een telefoon kan kopen. Greg wel. We kwamen 100 dollar overeen. Puur voor het wachten. (Om zorgen over journalistieke mores weg te nemen: NRC Handelsblad betaalt niet voor informatie. Maar Greg is niet van Apple, heeft ook geen enkel belang bij een positieve recensie, dus dan mag het.)

iphone2.jpg
Ik hoop maar dat Greg voor meer mensen een Iphone mag kopen want 100 dollar is niet veel, voor een wachtsessie van maandagnacht kwart over vijf tot vrijdagavond zes uur. Toen ik vanochtend bij Greg langs ging - hij zat vooraan en werd non-stop aangesproken door voorbijgangers die hem geld boden om een extra telefoon te kopen - begon ik te vermoeden dat Greg niet alleen om het geld gaat. Greg heeft namelijk een eigen Wikipedia-pagina.

Daarop staat een hele lijst aan evenementen waarbij hij als eerste aanwezig was: „He was first in the line to see ground zero when the viewing platform opened at the World Trade Center site December 30 [2001]. He was the first in line in 1997 to sign the condolence book at the British consulate when Princess Diana died. He slept outside in the snow in Washington in January 2001 to be the first in line to greet President George W. Bush after his inauguration.” Et cetera.

The New York Times schreef zelfs een profiel over Greg en The Associated Press waarschuwt de eigen journalisten Greg niet langer als ‘een toevallige passant’ te citeren, want Greg is nooit ergens toevallig. Ik heb Greg ook even door zoekmachines van Nederlandse media gehaald en verdomd dat het niet waar is:

• Nathan’s Famous knakworst-met-broodje-happen op de Amerikaanse feestdag 4 juli is het topevenement onder de vreetcompetities, zegt toeschouwer Greg Packer. „Het is net zo Amerikaans als honkbal en football.” (Rotterdams Dagblad, 2005)

• De eerste in de rij, Greg Packer, een wegwerker, had zondagavond al om negen uur post gevat. Packer is een fan en meent dat de huidige senator van New York ‘veel te melden heeft’. (Trouw, 2003)

• Vooraan in de rij zit Greg Packer. Hij zat hier al om 12 uur vanmiddag, 24 uur voor de aankomst van Clinton. Niet dat hij nou stapelgek is op de voormalige president. (AD, 2004)

• Greg Packer (38) uit Huntington (New York) staat vooraan. Met gemengde gevoelens overziet hij de vlakte waar bijna 3000 mensen de dood vonden. „Ik voel me enigszins schuldig, maar toch wilde ik het met mijn eigen ogen zien.” (AD, 2002)

Laten we van de nood een deugd maken. Dit weblog gaat Greg deze week volgen. Is er iets dat je van deze oerman-van-de-straat wilt weten? Ik vraag het hem. Roept u maar (dat doet hij zelf namelijk ook graag).